Qvidings krisdrag – kräver 400 000 från medlemmarna

Alla lag i Qviding – från barn till A-lag – måste skramla ihop 20 000 kronor var innan december. Det är Qvidings plan för att undvika konkurs. – Om man verkligen vill så klarar man det, säger ordförande Rikard Attling.

ANNONS
|

Qviding är en av stadens största fotbollsföreningar, framför allt på ungdomssidan. Men sedan det 2014 uppdagades att klubben fuskar med ansökningar om aktivitetsbidrag har ekonomin gradvis gått utför i allt raskare takt. År efter år har man dragits med stora underskott i verksamheten och i år blev läget akut och föreningen försattes i rekonstruktion.

Det betyder att en rekonstruktör tagit över administrationen av klubben och att alla avbetalningar av gamla skulder tillfälligt stoppas. Ändå måste klubben nu få in 750 000 kronor för att ha en chans att överleva.

– Det är för att betala de löpande kostnaderna. Dem kan man inte skjuta på när man befinner sig i rekonstruktion. Tidigare har man alltid lånat för att betala sina skulder, men nu vill vi komma ikapp en gång för alla.

ANNONS

I ett brev till klubbens omkring 1000 medlemmar skriver ordförande Rikard Attling att ”det fortfarande är väldigt få av våra medlemmar, föräldrar, tränare etc, som förstår allvaret i den situation vi befinner oss i nu. VI måste helt enkelt få in 750 000 under hösten, annars upphör Qviding FIF att existera. Jag har därför tagit beslutet att varje lag måste, tills nästa möte, komma upp med en insats som inbringar 20 000 kronor per lag till föreningen.”

– Jag kan ta taktpinnen, men jag är inte föreningen. Det är alla spelare och ledare som tillsammans måste lösa det här. Och jag har fått ganska bra gensvar, 20 000 kronor per lag är inte så väldigt mycket tom det är 30, 40 personer i varje lag, säger Attling.

Om planen går i lås kommer klubbens 21 lag att bidra med drygt 420 000 – och klubbledningen hoppas kunna lösa resterande 330 000 på annat håll.

Rekonstruktionen innebär också att en ackordsförhandling kommer att ske. Om fordringsägarna säger ja kommer kommer Qviding att bli av med 75 procent av sina tidigare skulder. Övriga 25 procent ska dock betalas.

– Där har vi en plan, och då kommer vi att ta ett lån med en långsiktig avbetalningsplan. Men det är det enda vi kommer att låna till.

ANNONS

Det mest akuta problemet är dock att klara hösten och dess räkningar. Qviding måste visa rekonstruktören att man är en förening som klarar driften – annars lär rekonstruktören föreslå en konkurs.

Samtidigt som ekonomin är det största hotet mot föreningen ligger herrarnas A-lag på nedflyttningsplats i division 1 södra. På lördagen möter man Assyriska BK. ”Ett ångestmöte” konstaterar Attling. Qvidings damlag är mittenlag i division 1 mellersta Götaland, och har dessutom tagit sig till gruppspel i svenska cupen.

Men vill ni ens vara kvar i division 1? Är det inte bättre att lägga ner A-lagen i det här läget?

– Det finns ju en del som säger det. Killarna måste ha ju ha en viss ersättning, även om det absolut inte är någon elitsatsning. Men de står också för intäkter från Sef och sponsorer. Och är man en ung tjej eller kille i Qviding så är det en sporre att ha ett bra A-lag. Skulle vi ha ett division 5-lag så skulle de bara fundera på vilken annan klubb de kan gå till när de blir äldre.

– Men det är klart att vi inser att vi kommer att behöva skära i budgeten. Jag vill stärka kansliet och organisationen, och kommer inte att ta pengar för att lägga på en spelartrupp.

ANNONS

Även om Qvidings herrar hänger kvar i ettan så riskerar man tvångsnedflyttning på grund av rekonstruktionen.

I en text på hemsidan summerar Attling hur klubbens ekonomi rasat samman:

”Anledningen till vår kris är ett driftsunderskott i flera år och att vi behövt fått låna pengar för att överleva. Vi har låtit fakturor förfalla, tränare och spelare har inte fått lön på hela året.”

ANNONS