Qviding frias från bokföringsbrott

Ekobrottsmyndigheten lägger ner förundersökningen mot Qviding gällande bokföringsbrott. Samtidigt pågår en parallell utredning om misstänkt bedrägeri.

ANNONS
|

Efter att Qvidings felaktiga närvarorapporter – som genererat för stora aktivitetsbidrag – avslöjats av GP har klubben polisanmälts vilket lett till två separata utredningar.

Den ena handlar om bokföringsbrott och har utretts av ekobrottsmyndigheten. Åklagaren Henric Fagher beslutade häromdagen att lägga ner förundersökningen.

– Vi måste kunna styrka att något brott har begåtts och kunna peka ut en skyldig. Vår samlade bedömning är att vi inte kan göra det. Därför är utredningen numera nedlagd, säger Fagher.

Qvidings ordförande Mikael Olsson:

– Det känns ju väldigt bra för Qviding att den delen är nedlagd. Det är aldrig roligt att vara misstänkt för olagligheter. Så att få beskedet att vi har skött vår bokföring på rätt sätt känns väldigt skönt.

ANNONS

En parallell utredning pågår dock. Den görs av en allmän åklagare och fokuserar mer på det misstänkta bidragsfusket. Qviding är misstänkta för bedrägeri och väntar på besked om huruvida det blir åtal eller inte. Åklagaren Carl-Henric Andersson har flera gånger påpekat hur krånglig och tidsödande utredningen är.

– Ja, det drar ut på tiden och så länge den utredningen håller på så är man inte helt lugn. Vi menar ju att vi inte medvetet försökt fuska, men det är det som utreds av åklagaren nu, säger Mikael Olsson.

ANNONS