Premier League-besök på Påvelunds IP

ANNONS
|

– Can we get another goal? Shoot! Brilliant!

På Påvelunds IP ena planhalva i Västra Frölunda ekar de engelska tillropen när tränaren Richard Holmes instruerar sina unga adepter under en avslutningsövning.

På andra sidan planen är Katie Holmes lika högljudd.

– Good girl! Ball out, blue’s in!

Det är onsdag förmiddag och tredje dagen i det som kallas WBA Football Camp. Premier League-klubben West Bromwich Albion har i samarbete med Älvsborgs FF arrangerat en fotbollsskola för ungdomar födda -98 och -00.

– Vi har ungefär 35 killar och tjejer här från olika klubbar i området, säger Peter Westlund som är ungdomsansvarig i Älvsborgs FF.

ANNONS

Samme man är initiativtagaren bakom WBA Football Camp.

Det hela började i december förra året när klubben arrangerade en ledarresa till Birmingham. Efter att ha studerat West Bromwich träningsmetoder föreslog Peter Westlund att klubbarna skulle samarbeta i någon form. Engelsmännen nappade.

Resultatet blev en fyra dagar lång fotbollsskola på Påvelunds IP där Älvsborgs FF står för logistiken och West Bromwich bidrar med ett träningskoncept och fyra ledare.

– I Sverige är ungdomsfotbollen byggd kring föräldrarnas förmåga att ställa upp, säger Peter Westlund. I England är allt professionaliserat.

Ett exempel är Leigh Downing. Under dagarna på Påvelunds IP har han haft hand om pojkarna. Till vardags är han heltidstränare i West Bromwich för barn 10-årsåldern.

– Att få komma till Sverige är även en bra chans för oss ledare att utvecklas. Ser vi något som vi gillar kan vi ta med det tillbaka till England.

Ambitionen med fotbollsskolan är främst att bygga kontakter mellan klubbarna där man kan ha utbyte även i framtiden. Men samtidigt är det en chans att upptäcka nya talanger.

– Det primära målet är inte att hitta en ny stjärna, säger Katie Holmes. Men skulle det dyka upp en ny Messi så vore det så klart bra.

ANNONS

En av deltagarna under veckan är 15-åriga Hanna Börtin som till vardags spelar i Älvsborgs FF.

Under gårdagens förmiddagspass tillhörde hon den orangea gruppen som gjorde bra i från sig i spel- övningarna mot de blåa och gröna motsvarigheterna.

– Det har varit kul för att det är så hög kvalitet på allting.

Hon får medhåll av 13-åriga Lisa Gunnarsson som helst spelar mittback.

– De stannar spelet när det är något som inte är bra. Det är bättre. I Sverige säger man att saker är bra fast det kanske inte är det.

Bildad: 1878.

Smeknamn: The Baggies, The Throstles, WBA.

Placering i Premier League föregående säsong: 8.

Kända profiler genom tiderna: Jonas Olsson, Cyrille Regis, Laurie Cunningham, Bryan Robson, Nicolas Anelka.

Hemmaarena: The Hawthorns.

Största meriter: En ligatitel 1920. Fem FA-cup-vinster, senaste 1968.

Kuriosa: Smeknamnet ”Baggies” kommer från när majoriteten av spelartruppen utgjordes av gruv-arbetare. Gruvarbetarna hade ofta löst åtsittande kläder vilket på engelska blir ”Baggy clothes”. Och när spelarna en dag var på väg till en bortamatch mot lokalkonkurrenten Aston Villa hade fans pekat på spelarna och kallat dem ”Baggies”.

ANNONS