Polisen: "Vi kommer att agera"

ANNONS
|

För en månad sedan gick polisen ut och varnade för att den organiserade brottsligheten nu tagit sig in i fotbollen. Med hjälp av rena maffiametoder som svarta pengar, mutor och hot ser man till att ”äga” spelare, skrämma iväg konkurrerande agenter – och påverka klubbledare.

Den eskalerande situationen har fått polisen att tillsätta en särskild grupp som ska jobba mot den organiserade brottsligheten inom fotbollen. Leder gruppen gör Fredrik Gårdare, som länge arbetat med gängkriminalitet i Stockholm. Det var också genom det arbetet som han insåg att fotbollen fått ett nytt problem.

– Vi märkte att ganska många inom den organiserade brottsligheten, många inom kriminella miljöer, började prata om det här. Det var ett snack som gick i kriminella kretsar, säger han.

ANNONS

Uppgifterna tillsammans med de larm som kommit från fotbollens håll var samstämmiga: Allt ifrån unga talanger till etablerade proffs, samt klubbledare och konkurrerande agenter har råkat ut för en ny typ av ”rådgivare” som inte drar sig för att använda brottsliga metoder. När polisen började titta närmare på fenomenet så kände man igen aktörer från den organiserade brottsligheten.

– Det är helt klart individer som är mycket väl kända för oss sedan tidigare inom en mängd olika former av kriminalitet. Sedan finns det även de som varit förmedlare och agenter sedan tidigare som det finns mycket frågetecken runt. Vi vill titta på vilka oegentligheter som försiggår kring dem, och på vilket sätt de samarbetar med gängen, eller kanske är utsatta för hot, mutor eller dylikt.

Vilka nivåer handlar det om?

– Vi ser det både på högsta elitnivå och vi ser att talanger i junioråldern blir kontaktade och påverkade på olika sätt.

På vilket brottsligt sätt påverkas de?

– Det vi kallar för otillåten påverkan. Det är ett samlingsbegrepp som handlar om våld, hot, trakasserier, ofredande, korruption och mutor. Så gränsen flyttas över vad som är okej när det betalas stora summor pengar som inte redovisas. Man kanske får en dyr klocka, det ser vi är ganska vanligt. Då kommer vi in på korruption och mutor och vad denna gåva har för syfte. Sedan i förlängningen när spelaren eller klubben, eller spelarens familj, inte vill följa med på planerna längre så kan vi se att det kan bli en hotfullhet i det hela. Men i första hand är det ett manipulerande.

ANNONS

Har ni varit i kontakt med spelare som upplevt detta?

– Ja, det har vi varit och vi får in information allt eftersom. Vi har haft kontakt med spelare som kanske i första hand tycker att det är obehagligt när de inser vad det handlar om. Man har kanske trott att det varit normalt, att det är så här det fungerar och köpt läget. Man har låtit sig säljas och köpas för svarta pengar.

Är det fler som hört av sig sedan ni varnade för en månad sedan?

– Ja, det har blivit en förändring och vi ser det som att fotbollen har börjat prata om det här. Om de inte var medvetna om det tidigare så tror jag att de är det nu, och därmed diskuteras det mer. Då reageras det och polisen kontaktas.

Uppgifter till GP säger att även agenter hotats.

– Ja, vi har också nåtts av den bilden. Det är viktigt att representanter inom fotbollen pratar med varandra om det här. De här kriminella är obehagliga att ha att göra med och det finns en oro bland de som försöker sköta det här på rätt sätt, de som inte vill att fotbollen ska förstöras av det här.

ANNONS

"Lika mycket pengar som på kokain"

Den svenska polisen samarbetar med Europol i frågan. Fotbollen är en global bransch och de riktigt stora pengarna kommer in i bilden först när en spelare lämnar Sverige. Mångmiljonbelopp byter ägare och vid varje övergång finns det olika typer av agenter och rådgivare som vill ha sin del av kakan. Marknaden tycks bara fortsätta växa och allt oftare blir agentkostnaderna ett samtalsämne vid stora transfers, både i Sverige och utomlands. I engelska klubbar ökade utgifterna för agenter med 38 procent förra året – till motsvarande 2,5 miljarder kronor och i Sverige uppmärksammades bland annat IFK Göteborgs kostnad på 13 miljoner för agenter under 2016.

– Det är väldigt mycket pengar, och då kommer den organiserade brottsligheten. Problemet har funnits en längre tid i vissa europeiska länder och jag talade med en kollega i ett EU-land som berättade att den organiserade brottsligheten där idag drar in lika mycket pengar på fotbollen som på kokain. Det har även förekommit mer allvarliga hot än vad vi har sett i Sverige. Grova våldsbrott till och med.

Där är inte Sverige än, i alla fall inte vad man vet. Exakt hur många som utsätts för hot, mutor eller utpressning är svårt att bedöma, eftersom de utsatta ofta inte vill eller vågar söka hjälp eller slå larm. Mörkertalet blir därför stort, och enligt en undersökning från 2014 kommer endast 13 procent av alla fall av otillåten påverkan till polisens kännedom.

ANNONS

.– Ja, det finns en rädsla. Men vi inom polisen säger till fotbollsledare och spelare att visst, det här är grovt kriminella och inget man ska försöka hantera själv, men vi i polisen kan hantera det. Vi kan agera. Om vi bara blir inkopplade så kommer vi hjälpa till och trygga både den enskilde och föreningen.

Så hur ser det ut i Sverige – är det ett enda nätverk eller olika kriminella som jobbar separat?

– I detta finns det någon form av kontakt och möjligen samarbete mellan olika grupperingar. Vi ser ingen direkt konflikt, att man slåss om samma kaka. Men det är ju en risk, att fler ger sig in i det här. Därför gäller det att vi är snabba och agerar nu.

Finns det uttalade ledarfigurer i nätverket?

– Det finns några stycken som är högre uppsatta hierarkiskt sett, och sedan finns det ganska många runt omkring som kan användas för både det ena och andra.

Och detta pågår i Göteborg också?

– Ja, det pågår i Göteborg och i hela landet, det finns ingen region som är undantagen.

Så vad händer närmast från er sida?

– Vi samlar in information och bildar oss en bättre lägesuppfattning och vi kommer att agera i de fall där personer känner sig utsatta för otillåten påverkan. För att trygga dem.

ANNONS

Kommer det ske snart?

– Åtgärder vill jag inte gå ut med i förväg. Det som är viktigast nu är att fotbollen själv strukturerar upp sitt arbete och sin motkraft till det här. Och det är prioriterat inom fotbollen nu. Det är helt klart att det är en fråga för alla ledningsnivåer inom fotbollen men också för spelarfacket samt funktioner med säkerhets- och arbetsmiljöansvar.

Finns det svenska spelarövergångar som kan bli föremål för brottsutredning?

– Ja, övergångar där misstanke om brott uppstår kan komma att utredas, så är det.

Och övergångar med personer från kriminell miljö inblandade har det varit – på hög nivå?

– Ja, det är den bilden vi har.

"Firmorna kan komma att agera"

Sedan agentlicensen skrotades 2014 får vem som helst agera förmedlare vid en övergång. Ofta är det flera stycken – och ibland är det svårt för en utomstående att veta vem som gjort vad.

– Ja, så har vi förstått det också. Det är väldigt många som lägger sig i och ska ha någon form av del av uppdraget och av pengarna. Det är väldigt många personer inblandade runt bara en spelare och en övergång, säger Fredrik Gårdare.

Polisen jobbar även med att kartlägga fotbollsklubbarnas så kallade firmor – de mest våldsamma fansen – och har sett signaler som tyder på att de kan komma att konfrontera de agenter som man upplever som giriga eller oärliga.

ANNONS

– Vi tycker oss se att de börjar uppmärksamma det. Jag tror inte att de varit så inblandade i det tidigare, men det har ju varit en del skriverier kring vissa övergångar. Så det är klart att de blir nog också inblandade förr eller senare om detta fortsätter. I firmorna finns något slags hjärta för klubben och om det då sker affärer där firmorna uppfattar det som att någon form av förmedlare inverkar negativt på klubben, ekonomiskt eller spelarmässigt, så kan firmorna med sitt våldskapital komma att agera.

Det måste finnas en stor gråskala mellan de agenter som jobbar helt korrekt och de som tillhör kriminella gäng?

– Det är väl lite som att driva en restaurang helt vitt i vissa områden, det går inte. Även om man inte vill så tvingas man in i det där skumrasket och spelet. Ska fotbollsklubbar använda sig av mäklare så gäller det väl att hitta de som älskar svensk fotboll och som vill göra rätt. I så fall gäller det att vara rädd om dem och att fotbollens ledningsnivåer styr regler i den riktningen. Och om det blir problem med hot och mutor så finns nu en särskild grupp hos polisen som omedelbart kan ge respons.

ANNONS
ANNONS