Orovic: "Hållit på Gais sedan jag var 10-12 år"

Bosko Orovic är Gais nya huvudtränare. Ett jobb han har velat ha länge. – Det har varit en dröm som jag har haft genom karriären, säger han till GP.

ANNONS
|

Bosko Orovic lämnar sitt uppdrag som Utsikten-tränare för att ta över sin hjärteklubb Gais.44-åringen har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2019.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är ett anrikt lag och mitt hjärtelag, jag har hållit på Gais sedan jag var 10-12 år. Så det är många rätt för mig, säger Orovic när GP når honom under måndagskvällen.

Han fortsätter:

– Vi har suttit i långa förhandlingar och diskuterat länge. Nu kändes det läge när jag fick gå under uppehållet.

Tajmingen viktig

För en månad sedan avslöjade GP att Gais ville ersätta Benjamin Westman med just Bosko Orovic men fick nobben av Utsikten-tränaren. Nu berättar Orovic varför det inte fungerade då.

ANNONS

– Det handlar mycket om tajmingen. Jag ville inte lämna något mitt i. Nu blir det mitt i men på ett annat sätt. Det var viktigt för mig att i alla fall avsluta vårsäsongen.

Han är noggrann med att tacka Utsiktens ledning med sportchefen Ingemar Lundin i spetsenför att de var så hjälpsamma i samband med övergången.

– Ingemar Lundin och Utsiktens styrelseger mig verkligen chansen att leva min dröm.Det här hade aldrig hänt utan dem. De har haft bollen i sin hand hela tiden och det är fantastisktfint gjort av dem att låta mig gå till Gais. Jag är så oerhört tacksam att de låter mig leva min dröm.

Velat träna Gais länge

Nu kommer han att runda av arbetet i Utsikten innan han påbörjar sin tid som Gais-tränare. Den 15:e juli leder han sin första träning med Gais. Att träna Gais är något som han har varit sugen på sedan han påbörjade sin tränarkarriär, eftersom klubben ligger honom varmt om hjärtat.

– Detvarit en dröm som jag har haft genom karriären. Nu fick jag chansen och då kändes det väldigt roligt att kunna ta den.

Vad har du för målsättning med Gais?

– Det är jättesvårt att sätta en målsättning så här tidigt. Jag har inte hunnit tänka så mycket på det. Jag kommer att fokusera på Utsikten tills jag lämnar.

ANNONS

Hur ser du på din kontraktslängd, två och ett halvt år?

– Det känns bra med kontraktslängden. Jag har förhoppningsvis tid på mig att få till det som jag vill.

Vad vill du?

– Jag är en possession-inriktad tränare som gillar variation i spelet hela tiden. Det betyder alltså inte att vi bara ska rulla den kort efter backen, utan jag vill bestämma själv hur vi ska anfalla. Det ska finnas anfallsvägar hela tiden.

Känner du att du kan få till det redan under hösten?

– På lång sikt kommer jag absolut kunna få till det. På kort sikt handlar det mer om att sätta försvarsspelet och bli aggressivare. Fotboll handlar mycket om tid, hur mycket tid man ger sig själv att göra som man vill.

Hur ser du på Gais säsong hittills?

– Jag tycker att Gais har underpresterat som helhet under året. Vad det beror på låter jag vara osagt. Det lägger jag inga värderingar i.

Vad ser du för potential i laget?

– Det finns många duktiga fotbollsspelare där så det finns verkligen grejer att ta fram ur dem. Så potential finns det absolut, säger Orovic.

Koll på Göteborg

För Gais del var Orovic lokala förankring och kunskap om Göteborgsfotbollen en nyckelfaktor. Så vad säger 44-åringen själv om sin lokalkännedom?

ANNONS

– Jag skulle vilja säga att den är väldigt bra. Jag tittar på lokalfotboll dagligen och har fruktansvärt bra koll på vad som händer i Göteborgsfotbollen. Det är nästan en sjukdom att titta så mycket på fotboll som jag gör. Men jag tycker att det är ett ansvar som tränare att hakoll på talanger i närområdet och sådana bitar.

Hur många matcher ser du i veckan?

– Säg att det blir tre eller fyra, kanske fem matcher per vecka. Det är lite olika. Och då är det inte matcher på teve utan jag åker runt och kollar. Det är allt från juniormatcher till division två och tre. Jag får nys om något och hör hur det spekuleras och så kollar jag upp det.

Hur kan du utnyttja det här som Gais-tränare?

– Mycket på sikt. Jag vet vad det finns för intressanta talanger. Jag ska sätta mig och se vad Gais vill, om vi ska ta in något utifrån ellerhur vi ska tänka. Men på sikt kommer vi absolut ha nytta av min lokala kännedom, säger Orovic.

ANNONS