Omarsson har skickats hem till Göteborg

Elias Omarsson kommer inte till spel mot GIF Sundsvall. En Fifa-regel stoppar Blåvitt-anfallaren.
– Regler är regler, det är bara att acceptera, säger tränaren Poya Asbaghi.

ANNONS
|

Under söndagen ställs IFK Göteborg mot GIF Sundsvall. Tanken var att Elias Omarsson, lagets främste målskytt den här säsongen, skulle ha varit med där.

Under lördagen kom dock beskedet att anfallaren inte kommer till spel.

Anledningen är att Omarsson är uttagen i Islands 35-mannatrupp till VM. Enligt Fifa:s regelverk ska alla spelare, uttagna som reserver, ha en viloperiod mellan den 21-27 maj där de inte får spela matcher.

GP erfar att IFK Göteborg är rädda att tilldelas en förlust om de skulle spela Omarsson mot GIF Sundsvall.

– Vi fick reda på det här väldigt sent, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

ANNONS

– Regler är regler, det är bara acceptera. Synd såklart, men inte mycket att göra något åt.

Elias Omarsson själv har inte gått att nå för en kommentar. När GP pratade med honom efter fredagens träning gällande reservplatsen till VM konstaterade han:

– Jag kunde ha varit utanför allt, så det känns okej. Särskilt eftersom jag knappt spelade något förra säsongen.

Kommer du gå runt och hoppas på att bli inkallad?

– Jag vill inte vara killen som hoppas att bli vald eftersom det innebär att någon annan måste bli skadad eller liknande. Och jag önskar inte någon det eftersom det här en stor turnering och en stor sak för alla. Jag ska bara titta på VM på tv och vara en stolt islänning!

Hur långt tror du att Island kan gå?

– De överraskade alla i EM, sedan trodde folk att det var slut där. Men de tog sig till VM, ingen trodde det, så allt kan hända nu.

Till skillnad mot de isländska reserverna är det, enligt uppgifter till Sportbladet, fritt fram för de svenska reserverna att spela i allsvenskan.

Anledningen är att den svenska landslagsledningen inte har gjort listan officiell, till skillnad från Island.

ANNONS

Jiloan Hamad, Ken Sema och Sotirios Papagiannopoulos är spelare som, av Fotbollskanalen och SVT, har uppgetts finns med på den svenska reservlistan.

– Det här gäller, så vitt vi har förstått det, bara de isländska spelarna. Om man är officiellt uppsatt på reservlistan och inte landet har sökt dispens, så får man inte vara med och spela. Sverige har gjort på ett annat sätt och därför påverkar det inte Jiloan (Hamad), Hammarbys assisterande tränare Joachim Björklund till Fotbollskanalen.

GP har sökt IFK Göteborgs sportchef Mats Gren utan resultat.

ANNONS