Oj, vilket lyft för Öis

ANNONS
|

”Hasse Prytz, Hasse Prytz, Hasse Pryyyytz ...”

Klockan börjar närma sig nio på kvällen när Öis-tränaren anländer, som siste man, till sportbaren på Hard Rock Café och sången tar fart direkt. Det dunkar från bowlingbanorna på andra sidan väggen, på bordens blå dukar står det öl och hamburgarna är på väg in.

–Det är så skönt. Det är lättnad. Alla har trott att det varit klart så länge. Det är inte ofta man vinner en serie så det är bäst att passa på, säger lagkaptenen David Leinar som även hunnit med att träffa fansen borta på The Flying Scotsman.

Mittemot sig har han Sebastian Johansson som faktiskt aldrig vunnit en serie trots att han varit med så länge.

ANNONS

–Jag har bara åkt ut. Så det är stort. Ska vi fira tycker jag, säger han nöjt.

Så där hade det bubblat på – ända från omklädningsrummet på Gamla Ullevi.

Där var det sånger, raketen och in med tränare Prytz i duschen. Vrål från spelare, ledare med breda flin och champagne på väggarna. Peter Abrahamsson, målvakten, hade guldhatten på, ”We are the champions” försökte överrösta alla utan framgång och Öis var klart för Superettan.

Lättnad. Det var det ord som återkom hela tiden.

–Det har varit ett fullkomligt stenhårt laddande hela veckan inför den här matchen. När publiken ropade att Kristianstad hade vunnit var det knappt att jag fattade. Det blir sjukt kul att känna på Superettan, säger Emil Karlsson, anfallaren som gjort 14 mål.

Allt gick som det var tänkt. Det var till och med klart innan första halvlek var slut.

När ma t chklockan stod på 40.50 kom vrålet från klacken som fortsatte med jubel och applåder från övriga läktare. Sången gick igång ordentligt och långsamt förstod spelarna. Kristianstad hade slagit Oddevold. Öis kunde förlora och ända vinna. Ingvar Fasth, gamle ordföranden, Janne Carlsson, tränaren, Magnus Källander, spelaren. Alla var där och i ett hörn ovanför pressläktaren stod Sören Börjesson och mös.

ANNONS

–Det här är maximal känsla. Det är skönt att kunna stå här avslappnad och njuta av situationen. Äntligen vänder det uppåt. Det blir en go rödblå kväll.

Jo det blev det. Någon riktig avslutningsfest för hela klubben hade man dock inte vågat planera för. Men 30 hamburgare var preliminärbeställda på Hard Rock så att spelarna fick sitt. Den stora festen blir i stället nästa lördag när serien är färdigspelad. Då står borden dukade på Jungman Jansson i Önnered.

–Vi är ödmjuka in i det sista. Själv kan jag inte följa med i kväll, min brorson fyller 15. Men det här är fantastiskt skönt. Det är ett stort steg att gå upp i elitfotbollen igen, säger klubbchefen Mats Janson.

Under kavajen har han tagit på sig en t-shirt med texten ”Segrare i division 1 södra – tillbaka i eliten”.

–Jag har sagt hela tiden att vi måste lära av historien. Vi ska växa långsamt, inte dra på oss för stora kostnader utan bygga långsamt, på sikt. Att börja prata om allsvenskan nu är bara fånigt. Först ska vi växa i kostymen i Superettan. Och på måndag börjar jobbet.

Den största oron denna kväll är slutsignalen. Att fansen ska springa in på planen och göra den ospelbar för IFK Göteborg och AIK. Det skulle kosta pengar för klubben – vilket i sin tur skulle förstöra mycket inför nästa säsong. Därför kommer den supporter som springer ut att bli avstängd hela nästa säsong.

ANNONS

Speakern vädjar i god tid, polisen ställer sig på plats, Öis har till och med valt sida så att de kan avsluta nära fansens läktare. På så vis kan spelarna sticka dit snabbare.

–Jag sa till domaren att säga till tio sekunder innan han skulle blåsa av, säger David Leinar

När slutsignalen går är lagkaptenen redan framme vid räcket. Ingen hoppar in. Alla pustar ut – och kan fortsätta ägna sig åt firande. Och framtidstro.

Jakob Lindström, den unge mittfältaren ler upp till öronen med champagnestänk i håret.

–Det här är skoj. Riktigt roligt och bra för att kunna fortsätta utvecklas också. Och en lättnad. Vi har haft sådan press på oss, säger han.

Det gäller inte minst Hans Prytz. Nu blir det derbyn not Gais nästa år

–Det är sådana matcher som supportarna ska få se. Öis ska absolut tillhöra elitfotbollen. Nu ska vi njuta och jag ska försöka känna in det, säger han.

Matchen då. Den blev mållös.

ANNONS