Ny nolla för Gais: Vi måste ta tag i oss själva

Dalkurd kom till Gamla Ullevi och fick med sig alla poängen hemma efter att ha gjort matchens enda mål. Gais väntar fortfarande på att spräcka nollan den här säsongen. – Vi gör inte en bra match på något sätt, säger anfallaren Dardan Rexhepi.

ANNONS
|

Efter en ganska jämn inledning tog Dalkurd över allt mer av spelet och en halvtimme in i matchen var deras spelmässiga övertag närmast totalt – och Gais fick slita för att freda sitt mål.

Men Dalkurd lyckades inte omsätta sitt bollinnehav i mål, Gais var välorganiserat och mot slutet av halvleken var det i stället Grönsvart som genom Dardan Rexhepi hade två riktigt vassa chanser. Rexhepi missade första läget, alldeles framför Dalkurds målvakt.

– Jag borde väl göra det bättre, men jag kommer lite fel med kroppen och lyckas inte vända mig mot mål. Det går fort och det blev inget av det.

ANNONS

Vid den andra chansen blev han avväpnad just på straffområdeslinjen – något som ledde till vilda protester bland gaisare som ville ha straff. Reprisbilderna tydde dock på att försvararen trots allt gick på bollen – och att det skedde utanför straffområdet. Något som varken tränare Westman eller Rexhepi höll med om direkt efter matchen.

– Jag tycker att det är en ganska klar straff, men han dömer inte straff och det är fotboll. Ska man spela en halvlek med det i bakhuvudet så vinner man inget, säger Rexhepi.

"Kommer inte upp i normal standard"

I den andra halvleken byttes nyförvärvet Rickson Mansiamina in och Gais såg inledningsvis lite modigare ut igen. Luka Mijaljevic var en hårsmån från att ge hemmalaget ledningen när han skarvade James Sinclairs skott mot bortre stolpen – men målvakten i Dalkurd hann dit.

Och så, med en dryg timma spelad, spräcktes nollan. Dalkurd spelade sig snabbt genom Gais-försvaret och Richard Yarsuvat kunde från nära håll sätta dit 1–0.

Gais lyfte upp mer och mer under slutet av matchen, och även anfallaren Alibek Aliev kom in, men man lyckades inte kvittera. I stället sköt Dalkurd i stolpen i allra sista sekunden.

Matchen slutade därmed 0–1, och Gais väntar fortfarande på sitt första mål den här säsongen. Premiären slutade ju 0–0.

ANNONS

– Det är inte den bästa känslan. Vi gör inte en bra match på något sätt. Vi kommer inte upp i normal standard och lyckas inte etablera spel på deras planhalva, säger Dardan Rexhepi.

Vad fattas för att det ska lossna framåt?

– Det är svårt att säga. Fotboll handlar mycket om marginaler och det går fort på planen. Men såklart, statistiken ljuger inte, vi har inte gjort mål och det är något vi måste jobba på.

Och du själv skulle gärna sätta dit ett par bollar?

– Jo, absolut, så är det. Både jag och de andra offensiva spelarna som ska göra poängen. Men ska vi lägga oss ner och gråta över det? Det vinner man inget på, vi måste ta tag i oss själva och vara bättre förberedda mot Syrianska.

I slutet av matchen lyfter ni upp mycket spelare – men får inte riktigt till någon forcering?

– Nej, det tycker inte jag heller. Det måste vara en tydligare forcering där. Vi måste få in bollen i boen på ett tydligare sätt, och vi där inne måste göra det bättre. Det är sådana grejer vi måste tillbaka till Gaisgården och träna på. Vi är stora grabbar där framme och måste kunna använda det på ett bättre sätt.

ANNONS

Gör det extra ont att förlora på hemmaplan?

– Att förlora matcher gör ont både hemma och borta, men det är klart, det var hemmapremiär och man vill alltid ge publiken tre poäng, säger Dardan Rexhepi.

Inledningen på superettan blev inte riktigt som Gais hade hoppats på. Borta mot nykomlingen Norrby hade grönsvart svårt att få ordning på spelet och vore det inte för ett par vassa räddningar av Damir Mehic hade Benjamin Westmans lag mycket väl kunnat inleda serien med förlust.

Nu är det dags för en ny drabbning när förhandsfavoriten till att vinna serien, Dalkurd, gästar Gamla Ullevi. – Det blir så klart roligt att spela hemma. Våra fans var, tillsammans med Damir, bäst senast. Nu får vi spela framför dem på Gamla Ullevi, det ser vi verkligen fram emot, säger Westman som också är spänd på det nya hybridgräset.

– Vi har tränat på det en gång och det verkar helt fantastiskt, inte mycket att klaga på.

Motståndet har av många pekats ut som favoriter till att ta hem seriesegern, håller du med om den bedömningen?

– Med den namnkunniga trupp de har och pengarna som de har satsat på laget så är det absolut rimligt. Sett till vilka individuellt skickliga spelare de har så är de favoriter i serien, säger Benjamin Westman.

ANNONS

Djuric missar igen

Gais kommer till spel utan Dusan Djuric, som förvisso är tillbaka i träning efter en tids sjukdom, men något matchspel är inte aktuellt än så länge. Även de tidigare skadade, Niclas Andersén och Arvin Shojaee ställs åt sidan.

– De är på bättringsvägen. Men vi vill inte chansa med Arvin eller Niclas nu, utan väljer att ge dem en träningsvecka till.

På fredagskvällen hade Gais sålt en bit över 3000 biljetter. Klubbchef Erik Bergkvist hoppas dock på en betydligt bättre siffra än så. Siktet är inställt på 4 500 åskådare.

– Vi brukar ha bra tillströmning på matchdagen och den största delen av lösbiljetter brukar säljas då.

"Viktigt att slå Öis"

Lokalrivalen Öis hade 3 254 sin hemmapremiär mot Varberg i måndags. – Det är viktigt att slå Öis. I alla lägen.

Samtidigt som fotbollslusten sprudlar i Gais-lägret menar klubbens representanter att gårdagens tragiska attentat på Drottninggatan i Stockholm förändrar synen på fotbollens betydelse.

– Idrotten hamnar i ett litet annat ljus när man hör om sådana här tragiska händelser. Jag tror alla människor blir påverkade. Det blir så påtagligt när det är så nära. Vi lider med alla drabbade och deras anhöriga, säger Benjamin Westman.

ANNONS