Nu börjar det likna nåt

ANNONS
|

Matchen mot Norge var den första riktiga värdemätaren inför EM och det märktes. Spelarna på plan, både de svenska och de norska, körde på stenhårt redan från start.

Och Sverige börjar hitta formen och tempot, men det finns brister. Mittfältet är en sådan. Gång på gång lyckades norskorna hitta spelvägar genom det svenska mittfältet och på så sätt skapa ett farligt tryck i det svenska straffområdet. Ingvild Stensland hade tidvis fritt spelrum på mittplan.

Tanken med lördagens komponering av innermittfältet, med Caroline Seger och Marie Hammarström, var att ha två mittfältare som båda tog lika stort ansvar både framåt och bakåt. Det är ingen ultimat situation för Seger, som är som allra bäst när hon kommer rättvänd med lite fart. När Lisa Dahlkvist kom in med en dryg halvtimme kvar blev det betydligt bättre och om Dahlkvist håller formen fram till EM känns hon som det säkraste kortet jämte Seger.

ANNONS

Yttermittfältarna var ett annat problem under lördagen. Varken Antonia Göransson eller Emmelie Konradsson gjorde något större intryck och byttes också ut båda två. Med Hammarström på ena kanten och Kosovare Asllani på andra såg det svenska mittfältet betydligt stabilare ut. Även Olivia Schough gjorde ett gott jobb när hon byttes in för Hammarström.

Problemet med lösningen Hammarström/Asllani är ju dock att "Kosse" och Lotta Schelin börjar fungera riktigt bra ihop i anfallet, så den mittfältslösningen är inte den ultimata. Pia Sundhage har med andra ord en del att fundera på fram till EM. Som tur är hinner hon få två chanser till att testa de olika lösningarna igen.

Det är betydligt mindre frågetecken kring backlinjen och anfallet. Nilla Fischer/Charlotte Rohlin fungerar riktigt bra tillsammans och Sara Thunebro/Jessica Samuelsson på ytterback känns inte alls som något omöjligt alternativ. Samuelsson imponerade i framförallt första halvek och fortsätter hon så får Lina Nilsson det svårt att ta sig in i startelvan.

Till sist då anfallet. Ytterligare två matcher till EM och Schelin och Asllani börjar hitta riktigt rätt. Asllani bjöd på flera spännande instick och Schelin blir bara farligare och farligare. Och med en sådan inhoppare som Josefine Öqvist på bänken är åtminstone inte jag särskilt orolig för det svenska anfallsspelet.

ANNONS

Hiss:

Publiken! Stundtals var det ren EM-stämning land de 4 792 personerna på läktaren.

Diss:

Gräset! Bedrövlig gräsmatta. Hur skall Linköping hinna få till en EM-värdig plan på mindre än 40 dagar?

ANNONS