Nej till fortsatt stöd …för föreningslyftet

Idrotts- och föreningsnämnden har beslutat att inte ge bidrag till Göteborgs Fotbollsförbunds (GFF) projekt Föreningslyftet. …– Vi tror inte tjänstemännen har förstått projektet, säger Patrik Gustafson på GFF.

ANNONS
|

Föreningslyftet, som GP skrev om i vintras, startades 2014 och är ett projekt som ska skapa möjligheter för föreningar att anställa en föreningsutvecklare. Dennes uppgift är att utveckla och förbättra kvalitén på föreningens arbete och samtidigt kunna starta och driva skolsamverkan och integrationsarbete.

GFF sökte tillsammans med Sisu och handbolls-, hockey- och Innebandyförbunden i Göteborg stöd på 1 100 000 kronor för projektet under 2016. Nu har Idrotts- och föreningsnämnden tagit beslut att inte stödja projektet i år.

Bettan Andersson (V), ordförande i nämnden, säger:

– De har aldrig blivit lovade tre år. Vi har fått både en skriftlig och muntlig utvärdering av förvaltningen som menade att det fanns många frågetecken.

ANNONS

Den röd-grön-rosaledningen har röstat för att avsluta projektet under året. De klubbar som redan har verksamhet i gång får bidrag fram till att de har avvecklat - men förväntas göra det under året.

– Vi vill inte släppa de som dragit igång i år och blir någon medelväg för att inte sätta föreningar i en jobbig situation, säger Bettan Andersson.

Patrik Gustafson, utvecklingsansvarig på GFF, är besviken över beslutet.

– De vill klippa redan nu innan vi har hunnit göra fullständigt genomlysning. Förvaltningen tycker att vår modell är för dålig, det tycker inte vi. Vi har inte fått göra färdigt projektet, säger han.

Bettan Andersson menar att projektet aldrig har blivit lovade stöd för samtliga tre år och att de nu efter förvaltningens utvärdering valt att inte fortsätta. Förvaltningen anser att projektet inte har engagerat tillräckligt många föreningar från områden med låga hälsotal, inte utvecklats som det var meningen och föreningarna mest använt stödet för administrativa och sportsliga arbetsuppgifter.

– Och det håller vi inte med om. Vi tycker det utvecklats fantastiskt bra. Vi tror inte tjänstemännen har förstått projektet. Vi ser ledarutbildningar som värdegrundsarbete, medan de tänker att vi pratar passningar eller vilken fotbollsövning vi ska göra. Sen tycker vi hela föreningslivet behöver hjälp, alla har sina värdegrundsproblem, säger Patrik Gustafson.

ANNONS

– Detta skulle vara bra men resurserna finns inte. Vi måste tänka på att fördela detta på ett så bra sätt som möjligt, säger Bettan Andersson.

ANNONS