Mutumba redo att starta: "Är i bra form"

Efter två inhopp för Öis i superettan är Martin Mutumba sugen på mer. Som spel från start mot Gais. – När man får chansen skall man bara ta den, säger 31-åringen.

ANNONS
|

Martin Mutumba kom närmast från spel med BP när han skrev på för Öis i juli 2016. Debutsäsongen för Sällskapet innebar sju matcher, varav tre från start, två mål och en assist.

Den fick dock ett abrupt slut i en U21-match mot Gais i september.

Korsbandsskadan har hållit Martin Mutumba borta från fotbollen i sju månader.

Comebacken gjorde han med U21-laget mot Utsiktens BK 21 april.

Första superettamatchen blev mot Öster 1 maj, då han hoppade in i 61:a minuten och fastställde slutresultatet (1-1) på straff i den 73:e.

Mot Frej i söndags fick han ytterligare ett inhopp, när han ersatte Rasmus Andernil-Bozic vid ställningen 2-2 i minut 84.

ANNONS

Dags för spel från start mot Gais, månne?

– Det känns bra. Jag är i bra form. Jag väntar bara på min chans, så skall jag ta den när den kommer, säger han dagen före derbyt.

Är du redo att spela en hel match?

– Ja, det är inga problem. Jag har tränat i två och en halv månad nu. Så jag är redo.

Så du ser dig som tänkbar startspelare mot Gais?

– Jag ser mig som tänkbar startspelare hela tiden. Sedan blir man chockad varje gång. Kanske inte chockad, men man blir besviken, för man vill alltid starta. Det är så. När chansen kommer skall man visa för sig själv och för tränaren att man borde starta.

Hur är du fysiskt efter skadan?

– Det är inga problem. Jag har varit tillbaka till 100 procent länge nu. Som sagt, jag väntar bara på chansen att komma. Det har varit lite tråkigt för laget. Vi förlorade mot Trelleborg med 0-6. Då är det kanske inte läge att hoppa in och göra sina första minuter. Sedan var det Öster hemma. Då hoppade jag in. Dåhade vi en man utvisad. Sedan hoppade jag in mot Frej. Då hade jag 8 minuter på mig att visa. Jag är stark i huvudet. När man får chansen skall man ta den bara.

ANNONS

"Kan bli en nystart"

Martin Mutumba ger ett avslappnat intryck, men också koncentrerat. Att få kliva in i laget inför 10 000 åskådare på Gamla Ullevi skulle ge extra energi.

– Jag hoppas bara att det kommer mycket folk i morgon. Att vi vågar spela. Att vi visar att vi är bättre än dem på publik eftersom det är vår hemmaplan, att vi spelar bättre än dem och att vi vinner matchen.

– När jag var liten så mötte vi Öis med AIK på Gamla Ullevi eller Nya Ullevi eller vad de heter, det var mycket folk då. Jag tror att det kanske var 25-30 000 som kom och kollade då. Det var öisare. Jag kom med AIK. Man tänkte att ”wow, det här laget har mycket fans”. Folk är kanske trötta på resultaten, inte bara det här året, utan flera år tillbaka. I morgon kan bli en nystart.

Martin Mutumba är redan välkänd på Göteborgs gator.

– Jag träffar mycket folk på stan eftersom jag åker vagn. Det är många som stoppar mig. Jag går inte runt med Öiströja, men det är några som känner igen en. De säger att matchen är viktig för dem. Det här kan vara den viktigaste matchen på säsongen.

ANNONS

– För oss som fotbollsspelare är det tre poäng som i alla andra matcher, men det här ger extra mycket. Det är kanske någon vän som tar med en annan vän och är det god stämning bli folk glada. Och de kan bli inspirerade att komma på nästa match. Vi behöver allt folk som kan komma och titta på våra matcher.

ANNONS