Ministern hyllar idrottsrörelsen: Vill rikta ett stort tack

Efter svenska föreningars insatser i samband med flyktingkatastrofen – nu kommer hyllningen från idrottsminister Gabriel Wikström (S).– Jag vill rikta ett stort tack till hela idrottsrörelsen och er som varit aktiva här, säger han.

ANNONS
|

Det var under onsdagens seminarium under Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan Sveriges idrotts-, hälso- och sjukvårdsminister lyfte det arbete många svenska idrottsföreningar frivilligt åtagit sig från och med hösten 2015 och framåt: Engagera nyanlända.

– Att sitta i regeringen under den perioden var ansträngande, det var inte särskilt många glada miner. Det fanns en ljusglimt. När jag besökte idrottsverksamhet runt om i landet kom jag alltid tillbaka till regeringssammanträdande med ett leende, förklarar idrottsministern.

– Bilden hos idrottsrörelsen var att här är en uppgift vi är vana vid, som vi klarar av och kan bidra till; att skapa aktiviteter.

Gabriel Wikström gav exempel.

ANNONS

– Helt plötsligt har man i fotbollslag som har varit på väg att lägga ned fulla lag. Det utvecklas lokala verksamheter, verksamheter som hankade sig fram. Det är precis så vi skall se på idrottens roll, att ta emot nyanlända. Det är bra för barn och unga, som kommer in utan språkkunskaper, men också bra för idrottsrörelsen. Därför vill jag rikta ett stort tack till hela idrottsrörelsen och er som varit aktiva här, förklarade idrottsministern.

Hans mål har varit att lyfta upp idrotten på dagordningen. Något han tycker sig ha lyckats med. Däremot har ämnena inte alltid varit de mest positiva.

– Frågar som huliganism, dopning och matchfixning har dominerat debatten. Jätteviktiga frågor, men gärna något som är kul också. Vill man åstadkomma förändring och förbättring är en förutsättning att lyfta fram möjligheter, inte bara problem.

– En av de viktigaste möjligheterna är hur idrottsrörelsen skall kunna fortsätta att utvecklas som en folkrörelse och inte överge vår framgångsrika modell.

– Politiken måste engagera sig. På vilket sätt kan vi bidra till att utveckla den idrottsmodell vi har i landet via regelverk och finansiering?

– Hur skall vi bygga ett samhälle som hänger ihop, där inte grupper ställs mot varandra och det inte är avgörande vilken bakgrund man har för att ha möjlighet att delta och utvecklas i samhället?

ANNONS

– Idrottsrörelsens betydelse historiskt har varit djupt underskattad. Den har reducerats till fantastiska prestationer, resultat och medaljer. Arbetet som pågår i klubbar och föreningar bygger samhörighet, att ges möjlighet att känna plats i större sammanhang.

– Detta har visat sig tydligt det senaste året genom mottagande av flyktingar och asylsökande. Vi vill engagera oss i vår omgivning, sade Gabriel Wikström.

Ekonomiskt har anslagen från staten till idrotten via Riksidrottsförbundet nu ökat.

– Vi hade som vallöfte inför 2014 års val att höja anslagen till idrotten, som inte ökat sedan 2009. Det har nu skett, med 197 nya miljoner per år. 2018 skall alla 227 miljoner vara på plats, förklarade Gabriel Wikström.

ANNONS