Mindre engelsk arrogans kring Southgates nya landslag

Harry Kane leder VM:s skytteliga och landet har fått den på pappret lättast möjliga vägen fram till finalen. Trots det räknar inte brittisk media med guld. Något har hänt på kring landslaget på andra sidan Nordsjön.

ANNONS

– Man gått ifrån det här som gällde på 2000-talet att man tror att man ska köra över allt och alla. Attityden är lite mer balanserad. I dag finns det journalister som vet mer om motståndarna än vad man gjorde då, säger Marcus Christenson.

Han vet hur det kan se ut. Som fotbollschef på ansedda The Guardian har han följt brittisk fotbollsjournalistik länge. Under Sven-Göran Erikssons dagar som förbundskapten var semifinal ett minikrav, guld knappt godkänt. De brittiska medierna haussade upp den egna truppen till skyarna – och brydde sig inte speciellt mycket om att ta reda på kvalitén i de andra VM-trupperna.

ANNONS

Nu verkar något ha hänt. Hakarna är inte lika höga, kraven mer rimliga.

Kanske är det minnen från sommaren 2016 som har fått brittisk media att skruva ner förväntningarna. Åttondelsförlusten mot Island kom som en chock för både befolkning och presskår.

– Det var en ganska pinsam förlust och jag tror många har lärt sig från det. Befolkningen är positiv och tror att England kommer vinna, men många säger samtidigt att England faktiskt inte spelat så bra än så länge, säger Marcus Christenson.

Landslaget populärare än tidigare

Den något nedtonade kommunikationen från brittisk media kan härledas till två saker. Insikten att det kanske inte är rimligt att räkna med guld varje mästerskap har i kombination med landslagsledningens, med Gareth Southgate i spetsen, mindre upplåsta aura har förändrat rapporteringen om landslaget.

– Det behövs båda för att förändra en atmosfär. Southgate har varit lugn och saklig och inte agerat på det där gamla engelska koloniala sättet. Det uppförandet och den attityden har smittat av sig på folk här hemma. Det har gjort landslaget enormt populärt. Det är mer omtyckt än på länge, säger Marcus Christenson.

Hur syns det?

– Det är en känsla i mediebevakningen. När spelarna hette Ashley Cole, Wayne Rooney och Rio Ferdinand så kändes det som att de inte brydda sig om fansen. Nu finns Harry Kane, Jesse Lingard och Raheem Sterling som alla delar med sig av mycket på sociala medier och vill ha en kontakt med supportrarna. Det känns som det är mindre arrogans nu.

ANNONS
Jesse Lingard och Trent Alexander-Arnold firar straffsegern mot Colombia med sociala medier.
Jesse Lingard och Trent Alexander-Arnold firar straffsegern mot Colombia med sociala medier. Bild: CHRISTIAN HARTMANN

Vad skulle en svensk kvartsfinalseger ge för reaktioner i England?

– Det skulle naturligtvis bli en enorm besvikelse. Sedan beror det så klart på matchbilden. Om de har gjort allting de kan och har otur så tror jag inte det kommer bli någon större storm här. Sverige anses som en större fotbollsnation än Island så det kommer inte bli samma ramaskri som efter den förlusten.

Efter tjugo år på engelsk mark har England blivit ett andra hemland för Marcus Christenson. Men när matchen startar på lördag råder det ingen tvekan om vilka färger han håller på. blivit ett andra hemland för Marcus Christenson. Men när matchen startar på lördag råder det ingen tvekan om vilka färger han håller på.

– Sverige, absolut! Det är där man är uppväxt och man byter helt enkelt inte. Men skulle England vinna är inte det heller katastrof. Jag får ett favoritlag i semi hur som helst.

ANNONS