Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Mikael Stahre. FOTO: Anders Ylander.
Mikael Stahre. FOTO: Anders Ylander.

Mikael Stahre bryter tystnaden efter uppbrottet med Häcken

Mikael Stahre, 42, lämnade Häcken och flög iväg till USA. Erbjudandet från San José Earthquakes var för bra för att tacka nej till. – Om den här konkreta frågan hade kommit till tio individer likt mig i den här branschen lovar jag att åtta och en halv hade tackat ja.

"Welcome Mikael Stahre".

Texten lyser upp en stor reklamtavla på Avaya Stadium.

Stahre själv lyser även han.

– Hello guys! My name is Mikeal and I'm the new coach of Earthquakes. I'm so happy and proud to be here. Go Quakes!, säger han där han står inne på arenan.

Ett par dagar senare sitter tränaren i en soffa på Clarion Hotel Post i Göteborg.

Från värme och sol till kyla och höst.

Stahre mellanlandar i Göteborg innan det nya livet borta i USA drar igång på allvar. Kontraktet är skrivet på två plus ett år.

– Efter nyår börjar det på riktigt, men jag kommer vara på plats några gånger på vägen, säger han. 

LÄS OCKSÅ: "Man vill nypa till honom litegrann"

Bryter tystnaden

Den här torsdagen är dagen då han för första gången väljer att prata om flyttbeslutet. Fram tills nu har han varit tyst.

42-åringen börjar från början.

– Jag har haft en viss kontakt med den här sportchefen (Jesse Fioranelli) i andra roller han har haft genom åren. Nu är han ganska ny sportchef i den här klubben och kontakten togs sent i höstas.

Han fortsätter.

– Sedan fick jag en konkret förfrågan. Efter lite övervägande valde jag att kommunicera det med Häcken.

Kommuniceringen skedde torsdag, fredag, 18, 19 november.

– Jag hade som avsikt att lösa det på ett smidigt sätt. Också utifrån ett perspektiv att den klubben jag nu representerar ville hitta en lösning tillsammans med Häcken. Jag berättade min avsikt när jag väl fick den konkreta förfrågan. Jag sa till Häcken att jag tycker att det här var väldigt intressant och att jag skulle vilja ta det. Den processen pågick ganska kort tid. Sedan blev jag kallad till ett möte och de bad mig om min uppsägning, säger Stahre.

De bad om din uppsägning?

– Ja.

Stahre fortsätter:

– Jag har trivts varje dag i Häcken ända sedan jag kom. Jag har jobbat hårt varje dag och intentionen var att jag skulle jobba där i tre år. Det har inte varit någon konflikt överhuvudtaget. Det handlar inte om att jag inte har trivts i Häcken utan att jag har fått ett extremt spännande erbjudande. Det är klart att det utåt sätt kan det säkert uppfattas som dramatiskt, men det var en bra samtalston. Sonny Karlsson (sportchef) och Dennis Andersson (klubbdirektör) är två smarta och erfarna ledare med hjärtat på rätt ställe. Det är klart att de var besvikna och ville att jag skulle fortsätta vara tränare, men när vi skiljdes var det inget gap och skrik. Det var kontrollerade formen. Sedan är det klart att de helst enbart hade velat fokusera på att får spelartruppen på plats. Å andra sidan står det någon annan där i de röda tränarkläderna om några dagar.

LÄS OCKSÅ: Häcken stämmer inte Mikael Stahre för avtalsbrott

Häcken tackade nej till kompensation

Nyheten om Stahres farväl slog ner som en mindre bomb den 23 november och tvingade följaktligen Häcken att ge sig ut på en tränarjakt de helst undvikit.

– Jag är gammal i gamet och har andra moraliska värderingar än vad andra har. Jag är jävligt besviken, sa sportchef Sonny Karlsson då.

Han hade gärna behållit sin tränare.

Stahre igen:

– Min intention var från första början, och det är den även nu, att Häcken och jag, eller för den delen Häcken och San José, skulle sätta sig på samma sida bordet och hitta en lösning.

– Tämligen direkt när det var konkret tog jag det till klubben. Efter några dagars medlande fram och tillbaka kommer vi till datumet när de förstod att jag hade en intention att ta det här. Då ville de ha min uppsägning. Parallellt med det hade San José startat en diskussion med Häcken om en ekonomisk uppgörelse.

Enligt uppgifter till GP tackade Häcken nej till en stor summa pengar i kompensation för att släppa Stahre.

– Jag tror att det fortfarande finns ett visst äskande. Nu ligger det mellan klubbarna. Jag jobbar inte i Häcken, jag har skrivit på ett nytt avtal med en ny klubb, säger Stahre.

I samband med att Stahre och Häcken skiljdes åt undersökte klubben möjligheten att stämma tränare för avtalsbrott. Det blev dock aldrig konkret.

– Hade de gjort det så hade vi fått hantera det utifrån det, säger Stahre.

Anser du att du har begått ett avtalsbrott?

– Ur min synvinkel har jag för avsikt att jobba på ett annat ställe.

Han tillägger:

– Folk kan säkert uppleva att det är arrogant och icke ödmjukt att åka i väg. Jag väljer att se det ur andra perspektiv. Att det är insiktsfullt och jävligt svårt att få jobb. 

– Om den här konkreta frågan hade kommit till tio individer likt mig i den här branschen lovar jag att åtta och en halv hade tackat ja.

Är det ett så bra erbjudande?

– Ja.

På vilket sätt?

– Utifrån vart någonstans i världen det är, utmaningen med den ligan och möjligheten att vara med på den resan. Det första intrycket av klubben var jättebra. Bra organisation, ordning och reda, positiva och professionella människor.

Ekonomiskt?

– Självklart är det ett bra kontrakt, men det finns ligor som är betydligt mer pengastinna än MLS. Ekonomi är alltid en faktor när man jobbar, men det var till 100 procent inte den avgörande faktorn i det här fallet.

LÄS OCKSÅ: Så mycket bjöd San José för Stahre

Lär återvända till Sverige

Utlandsäventyret är det tredje i Mikael Stahres tränarkarriär. Tidigare har han verkat i Kina och Grekland.

Efter varje uppdrag har han återvänt hem till Sverige. Det är inte omöjligt att han kommer tillbaka ännu en gång.

– Jag är 42 år gammal, så att jag inte kommer verka någon mer gång i Sverige... Sedan får man se om man gör det som tränare eller i någon annan yrkesroll.

Fakta: Mikael Stahre om...

... Andreas Alm som uppges ersätta honom i Häcken:

– Jag värderar inte om han ska tränar Häcken eller inte. Däremot är han en väldigt bra fotbolltränare och person. Han är extremt professionell, smart och dessutom också naturligt aggressiv.

... vad han tar med sig från året i Häcken:

– Att det kändes som att jag fick med spelare ledare och klubben på tåget. Vi fick gå lite kringelikrokar, men det blev uppåt i slutet. Jag hade fått en beställning att göra laget stabilare och mer laginriktat. Den produkten levererade vi de sista tolv matcherna, med några undantag. 

... framtiden för Häcken:

– Bara positivt. De har jättemöjligheter med bra akademiverksamhet, bra ledning, bra träningsförutsättningar, bra spelare, bra ledare, ekonomin i balans. Tränare och ledare kommer och går, klubben består. 

... målsättningen med tiden i USA:

– Som vanligt vinna så många matcher som möjligt. Ta laget till slutspel och sedan försöka ta dem längre än förra året. Då åkte de ut i första rundan.

... skillnaden mot tidigare utlandsäventyr:

– Varje klubb är unik. Sedan är det klart att det är annorlunda att vara i Kina jämfört med USA. Det här blir första gången jag jobbar i ett engelsktalande land, sådana utmnaingar. Sedan är det en liga med andra typer av regler. Det är drafter, löntetak...

... eventuell rekrytering av allsvenska spelare:

– Själva rekryteringsprocessen är ett jobb för vår general manager. Men en liga som MLS har möjlighet att plocka spelare från hela världen. Det är lika stor chans att spelare kommer från Mexiko som från Sverige. Sedan får vi se om det blir så.

... eventuell rekrytering av ledare:

– Jag har möjligheten att rekyrtera någon, men det finns redan stor befintlig stab. Håller på idenitfiera det arbetet.

Se mer från - BK Häcken
Mest läst