Mer fotboll i friare länder

Mer frihet - mer fotboll. Det sambandet visar en graf statsvetaren Anders Sundell på Göteborgs Universitet har publicerat på twitter. – De här sakerna hänger ihop, säger han.

ANNONS
|

Med EM runt hörnetriktas världens blickar mot de stora arenorna i Frankrike och Europas bästa landslag under den närmsta månaden. Statsvetaren Anders Sundell vände sig bort från planen för några minuter och samkörde antalet registrerade spelare i Fifas medlemsländer med hur stor personlig frihet som finns i samma länder. Resultatet blev en graf som visar ett spännande samband.

Ju större personlig frihetsom finns i ett land -desto fler registrerade fotbollsspelare.

På y-axeln finns Fifas uppgifter om hur många registrerade fotbollsspelare per 1000 invånare varje medlemsland har. På x-axeln finnspersonlig frihet -vilket baseras på tankekedjan Freedom Houses ranking över frihet inom områden som jobb, resor, äktenskap och föreningsliv. I huvudsak rika västeuropeiska länder hamnar högt upp i grafen, medan länder som Somalia, Zimbabwe och Kongo återfinns längst ner till vänster.

ANNONS

– Förra gången det var EM gjorde jag en liknande.Demokratin ärpå tillbakagång på vissa håll och vi kan inte föreställa oss hur det vore attleva i en diktatur. Fotbollen kan vara förbjudet, och det är helt klart generellt så att folk idiktaturer inte får organisera sig. Civilsamhället är inte lika startkt. Gemensamma samlingar brukar inte uppskattas. Här är det fritt fram att starta en fotbollsklubb. Vi får inte glömma hur sorgligt det är att det finns länder där man inte får spela. Det är värt att påminna oss om, säger Anders Sundell.

Vilka slutsatser kan man dra av den här grafen?

– Att de här sakerna hänger ihop. Exakt vad som leder till vad är svårt att säga.Min poäng var snarare att nu när det är EM ska man vara glad för att man får göra vad man vill här. De somtycker att demokrati är överskattat vet inte vad de pratar om. Det är svårt att föreställa sig att staten skulle vara ute efter mig.Min tanke är att väcka lite intresse för detta med den här grafen.

Anders Sundell forskar inte på ämnet men kopplar sin graf till en studie från Harvard om censur i sociala medier i Kina.

– Det var inte kritik mot regeringen som ansågs farligast utan alla former av uppmuntran till kollektivt engagemang. Det fångar upp samma grej. Vissa kan fråga "Vad har fotbollen med allt att göra?". Men finns det en diktatur genomsyrar det allting, säger han.

ANNONS

Är det fotbollen som gör ett land friare eller tvärtom?

– Jag tänker att det är enklare att spela fotboll i ett fritt land i första hand. Man kan ju tyvärr inte säga att om man spelar mer fotboll så blir det mer demokrati.Men det skulle inte förvåna mig om ett starkt föreningsliv stärker demkratin. Ett starkt civilsamhälle är bra för demokratin.

Anders Sundell betonar att det behövs betydligt mer grundläggande studier för att kunna dra några egentliga slutsatser.

Jag kan inte bara utifrån den här grafen säga vad som orsakar sambandet, men den kan fungera tankeväckande.Sambandet att man spelar mer fotboll i rikare och mer demokratiska länder finns, säger han.

ANNONS