Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Mer än bara VM-kamp som står på spel i Amsterdam

Sverige har playoffplatsen i ett järngrepp och har fortfarande chans på en direktplats till VM i Ryssland. Men tisdagskvällens VM-kvalavslutning mot Nederländerna i Amsterdam har ytterligare betydelse för Blågult. Den är nämligen direkt avgörande för Sveriges framtid inom det nya upplägget Nations League, som startar i höst.

ANNONS
|

Janne Anderssons manskap har råd att förlora med hela sex måls marginal i kvällens match utan att missa playoff. Skulle Frankrike, som leder gruppen inför sista omgången, tappa poäng mot Vitryssland på hemmaplan så har dock Sverige chansen att knipa förstaplatsen som ger direktkvalificering till VM i Ryssland.

Men utöver jakten på VM betyder kvällens match mycket för det som kommer i höst för landslagets del.

Då startar nämligen det nya upplägget Nations League, som mer eller mindre ska ersätta träningslandskamper. Europas 55 landslag ska delas in i fyra divisioner som baseras på Uefas landslagsranking. Och det har fallit ut så attkvällens match är en ren final mellan Sverige och Nederländerna.

ANNONS

– Vinnaren mellan oss och Holland kommer vara i förstaligan i Nations League. Då är vi 12:e lag i den seedningen. Vid oavgjort så är det Österrike som tar platsen i förstadivisionen, säger landslagschefen Lars Richt till Sportbladet.

Kan ge bättre chans till EM-spel

Förstadivisionen (League A) kommer att beståav de 12 bäst rankade lagen i Europa. I varje division delas lagen in i mindre grupper (trelagsgrupper i League A och B och fyralagsgrupper i C och D). Vilket innebär att Sverige skulle kunna se fram emot ett flertal stormatcher.

–Tänk en grupp med Tyskland, Spanien och Sverige, sa generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet under den förra landslagssamlingen.

Parallellt med Nations League kommer EM-kvalet att gå till som vanligt. Men det bäst placerade laget i varje division Nations Leaguesom inte kvalar in till EM via det vanliga kvalet får en EM-plats. Alltså är en plats i League A, där de flesta nationer ändå brukar kvalificera sig, en fin möjlighet för Sverige att nå EM om man skulle misslyckas i kvalspelet.

Fakta: Nations League

Lagen delas in i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A. A och B har tolv lag som delas in i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som delas in i en trelagsgrupp och tre fyralagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med två semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 gruppvinnarna får chansen att ta en av fyra platser i EM 2020 genom playoffspel.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

ANNONS