"Med lite distans är jag väldigt nöjd"

ANNONS
|

Jörgen Lennartsson, IFK-tränaren, är samlad när han kommer in i pressrummet på Gamla Ullevi. Han går bort och tar sig en pappersmugg kaffe och en kaka, sätter sig på podiet och frågar hur det går för Liverpool. Jodå, ledning 3–1 mot Chelsea. Alltid något.

Kalmartränaren Peter Swärdh dröjer, någon säger att han är i duschen så Lennartsson drar igång. Han pratar i tio minuter utan avbrott, om matchen, om den just avslutade säsongen.

– Hallå Swärdh, vi har redan kört igång här. Det går rykten om att du sitter i bastun, säger han glatt när dörren plötsligt slås upp.

Och så gratulerar han Norrköping till SM-guldet.

ANNONS

– De har gjort en väldigt bra säsong och personliga gratulationer även till Janne (Andersson) som är en duktig tränare och en trevlig person. De åker ner till Malmö och vinner matchen som de måste vinna och gör man det är man värdiga svenska mästare.

Jörgen Lennartsson är så klart besviken men han har också varit med förr. Nu har han just sett sitt lag bli totalt paralyserat i den första halvleken och med nöd och näppe klara oavgjort.

– Vi haft en stark moral i gruppen och hanterat motgångar väldigt bra under säsongen så det var ett litet oväntat uppträdande från vår sida efter 0–1, kan jag säga. Jag vet inte varför. De är människor. Det finns ingen logisk förklaring. Vi kände att vi hade kontroll på alla scenarier men det hade vi inte visade det sig, säger han och rör om i kaffemuggen.

Lennartsson vann SM-guld sitt första år i Elfsborg (2012). Blev sparkad året efter, tog sabbatsår, besökte klubbar i Europa, förkovrade sig, tog till sig nya idéer. Nu var han med in på mållinjen under sitt första år i Blåvitt.

– Nu kan man ju säga att resultatet i den här matchen inte hade någon betydelse för utgången. Det hade kanske varit värre att sitta här nu med kryss om det blivit 1–1 där nere. Det hade varit otroligt mycket tyngre att ta. Att Norrköping har den kvaliteten att de kan åka ner och vinna där nere, det är det som avgör guldstriden. Och det ska de ha jäkla mycket credd för.

ANNONS

– Vi tappade Lasse Vibe på sommaren. Han gjorde 23 mål förra säsongen och försvinner, Thomas Rogne, en av allsvenskans absolut bästa förvarsspelare pajar sitt knä och missar 10–12 matcher. Vi är ändå med in to the bitter end. Med lite distans till resultatet kan man ändå säga att det varit en väldigt bra säsong. Vi har tagit 63 poäng, det brukar normalt vara SM-guld på det, säger han.

Vad vet du om manöverutrymmet när det gäller spelare inför nästa säsong?

– Det är egentligen inte en fråga som jag har hand om men det är klart att vi inte kan ösa på med några ekonomiska satsningar. En tränares jobb är att använda de medel som finns på bästa sätt, mer kan man inte göra. VI har ju inte Malmös plånbok till exempel.

Nästa söndag möts Blåvitt och Norrköping IRL så att säga, i Supercupen – cupsegrarna mot seriesegrarna.

Jörgen Lennartsson lyfter sin kaffemugg.

– Vi har en match kvar, Supercupen i Norrköping nästa helg. Det blir kanon. Skål!

Ålder: 50

Född: Växjö

Klubbar som tränare:

1979-1988: Växjö Norra, U-laget

1989: Vederslöv/Dänningelanda

1990-1993: Öster(U20

1994-1999: Helsingborg (U20)

2000-2001: Helsingborg (ass)

2002-2004: Häcken

2005: Sverige U17, Sverige U21 (ass)

2006-2010: Sverige U21

2011: Stabaek,

2012-2013: Elfsborg (SM-guld 2012)

2014: Sabbatsår.

2015: IFK Göteborg (kontrakt till 2017).

ANNONS