Marta kan vinna priset – för sjätte gången

Fjolårsvinnaren Carli Lloyd, fixstjärnan Marta, eller OS-guldhjälten Melanie Behringer? På måndagskvällen utses någon av dem till världens bästa fotbollsspelare.

ANNONS
|

Amerikanskan Carli Lloyd tog hem utmärkelsen 2015, och hon fortsatte att imponera även förra året. Men USA åkte ut i kvartsfinalen i OS, och missade pallen för första gången någonsin.

– Vi kan lära oss av det här ögonblicket, det kommer att göra oss hungrigare, och 2019 ska vi vinna VM, sade hon efter strafförlusten mot Sverige, enligt Fifas hemsida.

Melanie Behringer ligger troligtvis bra till för att ta hem utmärkelsen på galan. Hon vann skytteligan i OS och såg till att Tyskland vann guldet i Rio. Och med klubblaget Bayern München vann hon ligan – för andra säsongen i rad.

ANNONS

Brasiliens bästa damfotbollsspelare genom tiderna, Marta, är den tredje slutkandidaten. Hon vann priset fem år i rad, 2006-2010, och har varit topp-tre tolv gånger. En galen bedrift. Och 30-åringen är fortfarande en fantastisk spelare.

Det som talar mot att brasilianskan får utmärkelsen för sjätte gången, är att hon varken vann SM-guld med Rosengård, eller OS-guld med Braslien.

Fifa har delat ut priset till världens bästa damfotbollsspelare sedan 2001. Mia Hamm, USA, vann de två första åren, innan den tyska anfallsstjärnan Birgit Prinz tog hem tre raka utmärkelser.

ANNONS