"Man ser hellre det som blir fel än det som blir bra"

ANNONS
|

GP stämde träff med några IFK-supportrar i samband med en Blåvitt-träning för att prata om det som har varit vårens samtalsämne i allsvenskan. De tre följer IFK Göte-borg från olika delar av Gamla Ullevi, Marcus Gentzel från sektionen bredvid Levande sittplats, Andreas Hermansson från ståplats och Fredrik Ernerot varierar mellan sektionerna under säsongen. Alla tre har tröttnat på att supportrar alltid beskrivs som en samlad massa.

På Gamla Ullevi får 4 000 personer plats på hemmalagets ståplats på ena kortsidan – och där ryms 4 000 olika åsikter.

ANNONS

– Det är oerhört svårt att fånga upp en homogen grupp här. När vi pratar supportrar rör det många andra än de man först sätter blicken på, säger Fredrik Ernerot.

De tre supportrarna lyfter fram allt positivt som sker på våra fotbollsläktare och ger färska exempel som IFK-klackens tifo i hemmapremiären mot Malmö och att IFK- och MFF-fansen under den matchen samlade in 30000 kronor till den avlidne Djurgårdssupporterns familj.

– Det är så otroligt mycket tid ultrasgrupperna lägger ner på att göra det här, de gör ett väldigt bra jobb och borde ha cred för det. Det känns som att man hellre ser det som blir fel än det som är bra, säger Andreas Hermansson.

I den offentliga debatten är det ofta två röster som hörs, två motpoler med så olika perspektiv att de har svårt att föra en dialog. Där den ena sidan rättfärdigar vissa lagbrott och där den andra pratar om våld och bengaler i samma andetag.

– Om det här får fortsätta, då kommer många tröttna. Allt som händer på kommandobryggan, i klacken, allt konstruktivt som händer och det goda bränsle som finns där ger stämning. Allt det försvinner i det negativa och det ger frustration. Sedan, huliganism är en sak, supporterengagemang en annan. De har olika mål med sin verksamhet. Det här handlar till viss del om samhällets syn på supporterkultur och supportrar. Det är kunskapsfrågor. Det blir många låsta lägen och det stör och irriterar de som försöker göra något konstruktivt, säger Fredrik Ernerot.

ANNONS

Så länge det är olagligt med pyroteknik på arenorna är de inne på att konsekvenserna måste bli större för de som smugglar in bengaler och annat.

– De personer som väljer att ta risken har inte koll på konsekvenserna. Om påföljderna skulle vara tillräckligt kännbara tror jag att vissa skulle tänka en gång till. Risken måste vara så stor att det inte är värt det, säger Marcus Gentzel.

Men för att få till en förändring tror de att parterna måste mötas på vägen.

– Vi har en ultraskultur i Sverige i dag. Den här kulturen har en del verktyg för att skapa stämning, bland annat banderoller, marscher, bengaler. Det kommer inte försvinna, säger Fredrik Ernerot.

Marcus Gentzel fyller i:

– Vi har två vågskålar som är otroligt svåra att balansera nu. Det handlar om att tillåta tillräckligt mycket hardcore så att de som bidrar med allt bra fortsätter med det – utan att släppa fram den svarta svansen.

Svaret på hur svensk fotboll ska nå dit finns inte i dag. Men de tre IFK-supportrarna är övertygade om att dialog, inkluderande och ömsesidig respekt är vägen dit.

ANNONS

– Vi behöver prata om det. Det är en del för att börja förstå varandra. Och det är viktigt att det finns mer än två läger här. Nu är det press på oss och det är bra. Vi måste förändra det här, alla tillsammans. Alla måste hjälpa till här, inte bara vissa förväntade aktörer, säger Fredrik Ernerot.

ANNONS