Malmös storaffär räddade Gais bokslut

Publikintäkterna minskade kraftigt, och sponsorintäkterna sjönk också. Ändå landade Gais på plus 2015 – tack vare Malmö FF:s och Gents försäljningar av Erik Johansson.

ANNONS
|

Gais årsredovisning visar att 2015 var ett tufft år ekonomiskt. Publikintäkterna sjönk rejält, från 4,6 miljoner kronor till 3,6 miljoner. En stor orsak var det klena sportsliga resultatet. Grönsvart var minst sagt ojämna under året och slutade på en elfte plats.

– Vi är inte nöjda med att vi tappar publik, så är det ju. Och resultatet är väl det enda man kan hänför det till egentligen. Under våren såg det hyfsat ut, men sedan tappar vi, säger klubbens kassör Pär-Åke Sandström.

Även sponsorintäkterna minskade något, från sju miljoner till 6,8.

– Sponsring är ju svårt, men vi jobbar hela tiden med den biten.

ANNONS

En post i redovisningen – och som gör att rörelseresultatet landar på plus – som sticker ut är "övriga rörelseintäkter". Den uppgår till hela 4,5 miljoner och kassör Sandström är först förtegen om var pengarna kommit ifrån, men berättar sedan att det bland annat handlar om en "gammal affär" som ånyo gett klirr i kassan.

– Och då förstår du kanske själv att det är Erik Johansson. Han har ju bytt klubb ett par gånger under året, säger Sandström.

När Gais sålde Johansson till Malmö FF 2013 fick man med en vidareförsäljningsklausul i kontraktet – vilket alltså verkar ha betalat sig rejält under året. Johansson såldes från Malmö FF till belgiska Gent i somras, och enligt uppgifter kostade han mellan 15 och 20 miljoner. Han lämnade sedan Gent för FCK, som uppges ha betalat omkring 17 miljoner kronor.

Gais får även en liten solidaritetsersättning för Johansson, men den största delen, 95 procent, tillfaller Falkenbergs FF, eftersom Johansson var 22 år när han kom till Gais.

Tack vare Erik Johanssons klubbyten landar Gais på ett plusresultat på 214 000 kronor för 2015. Och det egna kapitalet är uppe i tre miljoner.

– Det egna kapitalet är inte i fara alls, säger Pär-Åke Sandström, som dock tvingas konstatera själva driften backar.

ANNONS

– Vi jobbar med kostnaderna hela tiden. Och vi gör ju ett plusresultat trots allt, säger han.

ANNONS