Möte om matchfixning ställdes in: Tar inte hotet på allvar

Antalet uppgjorda svenska matcher misstänks ha ökat kraftigt under senare år. Men enligt Frank Andersson, ordförande i drabbade Gunnilse IS, är många idrottsledare fortfarande naiva och tar inte hotet om matchfixning på tillräckligt stort allvar.

ANNONS
|

–Många tänker nog; det händer inte här – inte i min klubb. Och jag kan ärligt säga – det trodde inte vi heller att det skulle göra, säger Frank Andersson och fortsätter:

–Men då, för drygt två och ett halvt år sedan, var allt så nytt och okänt, vi togs helt enkelt på sängen. Men att man slår i från sig i dag när så mycket kunskap och information finns gör mig bekymrad, säger han.

Frank Andersson – som väntas blir ny ordförande i IFK Göteborg – säger att det primärt inte är på den nivån som matchfixning förekommer.

–I allsvenskan, och även i Superettan, är kontrollen och mediebevakningen en helt annan. Det är det är inte där det fuskas i första hand, problematiken finns längre ner i seriesystemet, säger han.

ANNONS

Därför är det enligt Andersson oerhört viktigt att klubbledare intresserar sig och utbildar sig i frågan.

–Tyvärr kan jag konstatera att de som borde vara engagerade inte är det i den utsträckning som är önskvärd, säger han och ger ett exempel på det han tolkar som ointresse.

–Jag är även ordförande i Västsvenska Idrottsförbundet, Riksidrottsförbundets regionala organisation. Eftersom frågan är viktig bjöd vi i höstas in ledare och ansvariga till ett möte med utbildning om matchfixning där förbundets expert Johan Claesson skulle redogöra för situationen, hur man kan upptäcka signaler kring uppgjorda matcher och vad man som ledare kan och bör göra, berättar han.

Men mötet med den juridiske experten ställdes in.

Antalet anmälningar från de västsvenska idrottsledarna var för få.

–Jag blev besviken. För mig är matchfixning i alla dess former ett stort hot mot idrottens grundvärderingar, vi vet att fusk och fiffel förekommer i flera olika sporter. Därför är det också så viktigt att skaffa sig kunskap – jag tror att man är jäkligt farligt ute om man inte tar hoten på allvar, säger Frank Andersson.

I ämnet matchfixning talar han av egen erfarenhet.

Under hösten 2013 slog bomben ner i hans egen klubb, Gunnilse IS.

Ett flertal spelare misstänktes för att vara inblandade i en läggmatch. Något rättsligt efterspel räckte inte bevisen till, men fyra spelare stängdes av mot sitt nekande. Den spelare som utpekats som huvudman blev avstängd från all idrottslig tävlingsverksamhet under två år, den dittills längsta avstängningen inom svensk fotboll.

ANNONS

–Det var en oerhört jobbig tid för alla inblandade, inte minst eftersom det mediala intresset blev så stort, säger han och fortsätter:

–Vi hade inget facit på hur man skulle agera – det viktigaste beslutet vi tog var att inte dölja något. Vi var öppna, internt som externt, och det är också mitt råd till andra klubbar som drabbas. Var tydliga, försök inte tysta ner, utan kör med öppna kort även om det är jobbigt. Jag är säker på att förekomsten av matchfixning är större än vad många ledare tror, säger Frank Andersson.

Efter avslöjandet har fler klubbar svärtats av matchfixning och Sverige har också fått sin första fällande dom.

Efter att ha friats i tingsrätten fälldes en 25-årig man av hovrätten för medhjälp till givande av muta, detta efter att ekonomiskt ha försökt påverka spelare i IFK Värnamo inför en match mot Gais på Gamla Ullevi i september 2013.

I höstas kom Brottsförebyggandet, BRÅ, med en studie där det konstaterades att misstankarna om uppgjorda matcher i Sverige har ökat i antal och att det framförallt varit svenska kriminella nätverk som på olika sätt legat bakom de uppgjorda matcherna.

–Vi har sett exempel på att personer har dödshotats och att personer som anmält uppgjorda matcher har hotats, förklarade Karl Nilsson, en av utredarna på Brå.

ANNONS

Frank Andersson säger att man efter härvan i Gunnilse blivit betydligt mer vaksam på olika signaler och försöker även se till sociala mönster.

–Vi är mer noggranna gällande vilka spelare vi lyfter upp och vilka vi tar in och ser i dag mer till helheten än vad vi gjorde förr. Vi har en bra mix, ett bra gäng och en bra stämning vilket gett sportsliga framgångar. Det som hände var tufft – men totalt sett har det som hänt stärkt oss, säger Frank Andersson

ANNONS