Mästarlag med stora problem

Prisskåpen svämmar över av inhemska och internationella titlar, men hösten 2018 har varit tung för några av fotbollseuropas gigantklubbar. Tillsammans har Real Madrid, Bayern München, Manchester United och AC Milan vunnit mängder av Champions League-titlar genom åren, men när en dryg tredjedel av säsongen är spelad ligger samtliga utanför Champions League-platserna. Samtidigt blir viskningarna om en europeisk superliga allt mer högljudda.

ANNONS

I början av november avslöjade tyska Der Spiegel – en av världens mest ansedda granskande tidningar – de långt gångna planerna på att skapa en europeisk superliga, oberoende från Uefa, som en del i tidskriftens granskning av de så kallade Football Leaks-dokumenten. Enligt dokumenten ska flera av kontinentens största fotbollsklubbar bryta sig loss från Champions League och skapa en egen liga från och med 2021, där de elva lagen som är med och grundar den privata ligan – Bayern München, Real Madrid, Manchester United, AC Milan, Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain, Chelsea, Arsenal, Manchester City och Liverpool – garanteras en plats, samtidigt som fem lag ytterligare bjuds in att delta varje säsong.

ANNONS

Hur långt gångna, och hur konkreta, planerna på den nya superligan egentligen är förblir höljt i dunkel och de påstådda grundarna har varit minst sagt förtegna när de ställts mot väggen kring Der Spiegels avslöjanden. Men tanken om en ny liga där de bästa möter de bästa, där de rika blir ännu rikare utan att riskera att åka ur och utan att behöva offra vardagskvällar på att möta underlägsna mästarlag från Cypern, Schweiz eller Grekland är långt ifrån någon nyhet.

Samtidigt som viskningarna om en superliga ökar i styrka har några av Europas största fotbollsklubbar genomlevt en rent utsagt bedrövlig höst.

Utanför Champions League-platserna

Real Madrid, Bayern München, Manchester United och AC Milan har sedan Europacupen 1992/93 blev Champions League vunnit den mest prestigefyllda av klubblagsturneringar hela 14 gånger, och något av lagen har varit i final vid 21 tillfällen. Men om toppligorna skulle avslutas idag skulle ingen av de fyra jättarna ens få möjlighet att kvala sig till Champions League.

Real Madrid har lagt Julen Lopetegui-debaclet bakom sig, men den lilla optimismvågen som följde med Santiago Solari gick förlorad i samma stund som Los Blancos åkte på en baskisk 3-0-smocka borta mot Eibar, vilket positionerar Real på en sjätteplats i okaraktäristiskt oförutsägbara La Liga, med lag som Sevilla, Alavés och Espanyol före.

ANNONS

På Säbener Strasse klamrar sig Niko Kovac nätt och jämnt kvar i managerrollen trots att Bayern München, som vunnit Bundesliga sex år i rad och nu är nere på en femteplats, halkat nio poäng efter Borussia Dortmund och i Manchester slungar José Mourinho Gatorade-flaskor i marken när en nyfriserad Marouane Fellaini rundat av ännu en krampaktig insats med ett sent segermål mot Young Boys, samtidigt som Manchester United – med världsfotbollens näst största lönelista – sladdar runt på en sjundeplats i Premier League.

Kommer inte försvinna

Milan har förvisso varit något av en slumrande jätte i flera år, och med hedgefonden Elliott Management i ryggen och en ny sportslig ledning med Leonardo, Paolo Maldini och Ivan Gazidis finns ändå en optimism, trots att Rossoneri är en bra bit ifrån att utmana om några stora titlar.

Varken Real Madrid, Bayern München, Manchester United eller AC Milan kommer försvinna från fotbollseliten – varken inom kort eller på sikt – och mycket kan hända under återstoden av säsongen. Men trots att segerkulturen sitter ingrodd i väggarna räcker det inte att tillhöra de allra rikaste, att ha fans i mängder och ett rum fyllt med blänkande pokaler.

Spenderas inte pengarna rätt, finns det inte tillräcklig långsiktig planering eller rekryteras det fel på sportchefs- eller managerpositionen spelar det ingen roll var klubben i fråga positionerar sig i fotbollens näringskedja. Och med tanke på den blytunga höst som många av de traditionella jätteklubbarna genomlidit är det inte konstigt att viskningarna om slutna superligor blir allt högre.

ANNONS

Helgens hetaste:

Real Madrid – Valencia

Real Madrid åkte på första förlusten under Santiago Solari när Los Blancos föll med hela 3-0 borta mot Eibar, men studsade tillbaka genom att besegra Roma i veckans Champion League. Real måste dock börja plocka poäng i ligan, men står inför en tuff uppgift mot Valencia, som är på uppgång efter en tung säsongsinledning.

I dag 20.45, Strive

Arsenal – Tottenham

Arsenal bröt en svit med tre raka kryss i bortasegern mot Bournemouth senast. Nu tar Unai Emerys lag emot värsta rivalen Tottenham i ett North London-derby. Spurs har ryckt upp sig och klättrat till en tredjeplats i Premier League och tog dessutom i veckan en mycket viktig seger i Champions League, när Inter besegrades med 1-0.

Söndag 15.05, Viasat Sport Premium

Liverpool – Everton

Premier League-helgen rundas av med ett Merseysidederby. Everton har inte vunnit på Anfield sedan 1999, men The Toffees börjar finna fotfästet under Marco Silvas ledning och är nu uppe på en sjätteplats. Liverpool åkte på en tung förlust borta mot PSG i onsdags och måste ladda om för att fortsätta vara hack i häl på Manchester City i tabelltoppen.

Söndag 17.15, Viasat Sport Premium

Roma – Inter

Romas huvudtränare Eusebio Di Francesco hänger rejält löst efter I Giallorossis tunga säsongsstart. Roma kommer från en tuff vecka, trots säkrat avancemang i Champions League, med förluster mot Udinese och Real Madrid och Di Francesco är i starkt behov av en seger och ett bra resultat i ligaspelet, när ligatrean Inter gästar Stadio Olimpico.

Söndag 20.30, Strive

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS