Lucas Pérez valde Deportivo La Coruña istället för pengarna

I en fotbollsvärld där framgång, titlar och pengar blivit fotbollsspelarnas drivkraft är Lucas Pérez undantaget som bekräftar regeln. Den forne Arsenal- och West Ham-anfallaren valde självmant att lämna en startplats i La Liga för den spanska tredjedivisionen – och betalade övergången ur egen ficka.
– Mitt huvud och hjärta talade om för mig att jag behövde komma hem, säger Pérez efter återkomsten till sitt Deportivo La Coruña.

ANNONS
|

Januarifönstret står alltjämt på vid gavel och rubrikerna är fyllda med flyttrykten, transfersummor i miljardklassen och feta lönekuvert. I Spanien finner vi dock en historia som står i bjärt kontrast mot den pengastinna moderna fotbollen. Samma dag som Cristiano Ronaldo skrev på ett lukrativt avtal med saudiska Al-Nassr valde Lucas Pérez, den forne Arsenal- och West Ham-anfallaren självmant att ta en enorm lönesänkning och lämna La Liga för den spanska tredjedivisionen – och betala halva övergångssumman ur egen ficka.

”Jag ska uppfylla en dröm”, skrev Pérez på Twitter när återkomsten till Deportivo La Coruña annonserades, bara 24 timmar efter att hans mål räddat en livsviktig poäng för Cádiz i La Ligas nedflyttningsstrid.

ANNONS

För Pérez var det ett enkelt val. För honom handlade det nämligen inte om att trappa ner – utan om att komma hem.

– Jag är hemma, i klubben där jag en dag vill avsluta min karriär, säger 34-åringen till La Voz de Galicia.

Runt millennieskiftet var Deportivo La Coruña en maktfaktor. Klubben blev känd som Súper Dépor, när man skördade framgångar i såväl Spanien som Europa. Kultspelare som Bebeto, Djalminha, Roy Makaay, Juan Carlos Valerón, Mauro Silva, Naybet och Diego Tristán bar alla den blåvita tröjan. När Deportivo La Coruña vann sin första ligatitel 2000 firades det vilt i Galicien och triumfen sågs som den största framgången i A Coruña sedan stadshjältinnan María Pita försvarade staden mot Francis Drakes engelska armada på 1500-talet.

Året efter vann Deportivo Copa del Rey och tog sig till Champions League-semifinal. Numera är glansdagarna dock fjärran och Súper Dépor har fått finna sig i att vara bara Dépor. Verkligheten och skulderna kom i fatt klubben som förpassats till en tillvaro bortom La Ligas glans.

Lucas Pérez, som växte upp i A Coruña-kvarteret Monoles, var 12 år gammal när han från läktarplats firade Deportivos historiska ligatitel. Han följde sin far till matcherna på klassiska Riazor och drömde om att en dag själv få bära den blåvita tröjan. Drömmen såg länge ut att förbli ouppfylld. Pérez lyckades inte slå sig fram i Deportivo som ung och fick vandra en lång och snirklig väg till sin klubb. Via baskiska Deportivo Alavés, Atlético Madrid, Rayo Vallecano och utflykter i både Ukraina och Grekland dröjde det tills Pérez hunnit bli 27 år innan han äntligen fick göra debut för sitt hjärtas klubb.

ANNONS

Pérez blev snabbt en klubbikon och supporterfavorit. Första säsongen räddade han Deportivo kvar i La Liga och bröt ihop i tårar när kontraktet säkrats borta mot Barcelona på Camp Nou. Säsongen efter fortsatte han ösa in mål, vilket väckte storklubbarnas intresse och när Arsenal betalade Pérez utköpsklausul lämnade han motvilligt Galicien för London för att hjälpa Deportivos ekonomiska kris.

Nu är han tillbaka – och Pérez har välkomnats som en frälsare.

– Jag är ingen stjärna, jag är bara samma Lucas som växte upp i Manoles. Det enda jag vill är att vara lycklig och spela fotboll i mitt hem. Jag är här för att hjälpa. Det här är inte Lucas klubb. Det här är folkets, fansens och stadens lag. Folk talar om att jag går från La Liga till Primera RFEF, men jag ser det inte så – jag ska ju spela för Dépor, säger han.

Tusentals supportrar tog sig till Riazor för att välkomna anfallaren tillbaka och än så länge har han minst sagt levt upp till förväntningarna. På tre matcher har Pérez gjort fyra mål för Deportivo som klättrat till en fjärdeplats i tabellen.

Pérez målsättning för vårsäsongen är solklar – Deportivo La Coruña ska ta klivet tillbaka till Segunda División.

ANNONS

– Vi vill alla föra Dépor tillbaka till andradivisionen och vi kommer ge vårt yttersta för att lyckas. Därefter? Då ska vi fortsätta drömma, säger Pérez.

Helgens hetaste

Hertha Berlin – Union Berlin

Stekhett Berlinderby mellan två klubbar med vitt skilda formkurvor. Union Berlin har stormat förbi stadsrivalen och är smått chockerande tvåa i Bundesliga, tre poäng efter Bayern München. I andra änden av tabellen slåss nästjumbon Hertha febrilt för att hänga kvar. Det kommer bli ett högintressant derby på Olympiastadion.

Lördag 15.30, Viaplay

Napoli – Roma

Napoli fortsätter att storma fram i Serie A:s titelstrid och kliver in i helgens ligaomgång med tolvpoängsledning ner till tvåan Milan. Under söndagskvällen väntar ett toppmöte mot José Mourinhos Roma, som har vunnit tre av de fyra senaste i ligaspelet.

Söndag 20.45, C More Fotboll

Real Madrid – Real Sociedad

Tvåan mot trean i La Liga-toppen. Real Madrid har fortsatt tre poäng upp till serieledande ärkerivalen Barcelona och har inte råd att tappa poäng. Real Sociedad är dock långt ifrån någon enkel motståndare och baskerna gästar Santiago Bernabéu i fin form med fem raka ligasegrar.

Söndag 21.00, Sportkanalen

ANNONS