Liverpool ska försöka bryta Real Madrids dominans

Sommaren är i antågande och fotbolls-VM knackar otåligt på dörren, men landslagen får glatt vänta - först ska klubblagssäsongens största match avhandlas när Real Madrid och Liverpool drabbar samman i Champions League-finalen i Kiev, där Jürgen Klopps mannar ska försöka stoppa Zinedine Zidanes Los Blancos från att vinna sin tredje raka titel.
– Jag känner mig inte alls som en underdog. Jag gillar situationen. Real håller högsta klass och går efter sin tredje titel på tre år, men vi är Liverpool", säger Klopp.

ANNONS

Sergio Ramos har goda minnen från Olympiastadion i Kiev. För sex år sedan lyfte mittbacken EM-pokalen mot den ukrainska skyn när Vicente del Bosques Spanien blev historiskt genom att vinna sitt tredje raka stora mästerskap efter att ha kört över Italien med 4-0 i EM-finalen 2012. Nu ska Sergio Ramos försöka upprepa bedriften med Real Madrid, som efter triumferna i Milano och Cardiff kan bli första lag att vinna Champions League tre år i rad.

– Vi har chansen att visa att vi är kungarna av Europa, säger Real Madrid-kaptenen.

Real Madrid kliver oundvikligen in i kvällens Champions League-final som favorit. Det här är ju Los Blancos scen. Trots att Real Madrid haft en svag säsong i La Liga har man under Zinedine Zidanes ledning utvecklat en osviklig förmåga att tråckla sig vidare i den ädlaste av klubblagsturneringar och oavsett om Real spelar bra eller inte tycks man alltid finna ett sätt att vinna till slut. Vägen till Kiev har varit långt ifrån okomplicerad för Real Madrid, som tvingats slå ut franska, italienska och tyska ligamästarna i PSG, Juventus och Bayern München på vägen till finalen. Men Zidane varnar för att Real står inför sin tuffaste utmaning hittills.

ANNONS

– Det här kan bli den tuffaste finalen vi spelat. Liverpool är definitivt inte svagare än de andra lagen och de förtjänar att vara här, säger Zidane.

"Betyder ingenting"

Trots att Real Madrid ska spela sin tredje raka Champions League-final, samtidigt som Liverpool spelar sin första sedan finalförlusten mot AC Milan 2007, slår Zidane fast att motivation inte kommer vara någon avgörande faktor.

– Att vi vann i fjol och att vi har mer erfarenhet betyder ingenting. Vi har alltid samma driv, nu är vi i vår tredje raka final och kan skriva historia. Att påstå att Liverpool är hungrigare än oss är helt enkelt inte sant. Vi är Real Madrid och ingen kan ta ifrån oss vår hunger. Vi vill alltid ha mer och vi kommer göra vårt yttersta, säger Zidane.

Bild: CARL RECINE

Att Liverpool hungrar efter titlar är dock ingen underdrift. The Reds har gjort stora framsteg sedan Jürgen Klopp och hans underhållande, högintensiva heavy metal-fotboll slog ned på Anfield. Anfallstrion med Sadio Mané, Roberto Firmino och skyttekungen Mohamed Salah har varit formidabel hela säsongen och spottat in mål när Liverpool slagit Champions League-rekord med imponerande 46 gjorda mål på 14 matcher.

– Jag tror på ännu fler mål från oss. En viktig match återstår, så varför inte göra vårt bästa, göra mål för laget och vinna titeln? Vi pratar alltid om den offensiva trion, men det är kollektivet som är Liverpools styrka, säger Mané till The Independent.

ANNONS

Med tanke på Real Madrids dominans i Champions League de senaste åren får Liverpool finna sig i rollen som utmanare. Klopp tar sig dock an utmaningen med tillförsikt och The Reds visade mot såväl Manchester City som Roma att om Liverpool får spelet att stämma kommer det krävas mycket för att slå dem. Och med två offensiva, sevärda lag är det hur som helst upplagt för en makalös final i Kiev.

– Fansen har väntat så länge på det här. De pratar inte om annat i Liverpool. Vi har upplevt så många fantastiska ögonblick tillsammans och vi har njutit av varje sekund av Champions League-fotboll. Nu kan vi avsluta det på ett lysande sätt. Det är en enskild fotbollsmatch och självklart har vi chansen att vinna, men om någon tror att det kommer bli enkelt för något av lagen så misstar de sig. Det kommer bli en fantastisk kamp. Det kan inte bli bättre, nu kör vi, säger Klopp till BBC.

ANNONS