Zlatan Ibrahimović jublar efter sitt mål mot Italien i EM 2004. Foto: TT
Zlatan Ibrahimović jublar efter sitt mål mot Italien i EM 2004. Foto: TT

LISTA: Här är sju stora EM-skrällar

Efter inledande 1–1 i EM mot Irland känns svenskt avancemang från gruppen avlägset. Men än är det för tidigt att ge upp, GP-sporten har hittat sju skrällar som borde kunna inspirera Erik Hamréns landslag.

ANNONS
|

Tyskland–Danmark 0–2, 1992

Danmark skulle inte ens vara med i turneringen, men fick hoppa in med kort varsel (Jugoslavien uteslöts). Ingen trodde väl på förhand att de skulle kunna hota Europas toppnationer, men det rödvita laget gick från klarhet till klarhet. I finalen fullbordades skrällen när John ”Faxe” Jensen och Kim Vilfort sköt 2–0 mot Tyskland.

Tjeckien–Italien 2–1, 1996

Här är ett resultat som borde inspirera Erik Hamrén och Co. Tjeckien inledde turneringen med en förlust mot Tyskland, och alla trodde att nästa nederlag skulle komma när Italien väntade i match två. Men tjeckerna reste sig och besegrade favorittyngda Italien med 2–1. Laget, som bland annat innehöll storstjärnan Pavel Nedved, tog sig sedan hela vägen till EM-finalen på Wembley. Där blev det stopp för skrällaget, efter att tyske inhopparen Oliver Bierhoff avgjort i förlängningen.

ANNONS

Portugal–Grekland 0–1, 2004

Tysken Otto Rehagel ritade upp en gammal beprövad 3–5–2-taktik, med libero, som skulle visa sig otroligt vägvinnande. Laget spelade ingen briljant offensiv fotboll, men höll sig till de taktiska direktiven och avancerade fram till final. I mästerskapets sista match väntade stjärnfyllda hemmanationen Portugal, med spelare som Luis Figo, Rui Costa och Cristiano Ronaldo. Men inte ens det kunde stoppa grekerna. Angelos Charisteas blev stor matchhjälte när han fixade 1–0 med pannan i den 57:e minuten.

Sverige-Italien 1–1, 2004

Italienarna var det spelförande och bättre laget, men Andreas Isaksson storspelade i målet och Zlatan Ibrahimovic svarade för ett klassiskt konstmål. Sverige avslutade sedan gruppspelet med 2–2 mot Danmark – ett resultat som tog båda lagen vidare i turneringen. ”Due-due” är fortfarande ett känsligt ämne i Italien.

Sverige–England 2–1, 1992

David Platt bröt dödläget redan i matchinledningen, men Sverige svarade för en heroisk vändning. Jan Eriksson kvitterade med skallen i den 52:a minuten och Tomas Brolin avgjorde med knappt tio minuter kvar att spela. EM-resan tog sedan stopp mot Tyskland i semifinalen, 2–3, slutade matchen.

Lettland–Tyskland 0–0, 2004

Om Lettland kan ta poäng mot Tyskland, så kan Sverige definitivt göra det mot Italien i Toulouse på fredag. Poängen mot Tyskland var Lettlands första i ett stort mästerskap, och det hade faktiskt kunnat bli tre poäng. Anfallaren Maris Verpakovskis kom fri med Oliver Kahn, men han lyckades inte överlista stormålvakten.

ANNONS

England–Irland 0–1, 1988

Storebror mot lillebror, en match som enligt alla experter bara kunde sluta på ett sätt. Men fotboll är inte alltid så enkelt. Den irländske förbundskaptenen Jack Charlton fick spelarna att tro på sig själva och engelsmännen med Gary Lineker på topp fick inte ut maximalt av sitt kunnande. De grönklädda vann efter att Ray Houghton hittat rätt bakom Peter Shilton redan i matchinledningen.

ANNONS