Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Landslagsmannen blev hemlös missbrukare: "Bra på att förstöra"

Han hade en karriär som många andra bara hade kunnat drömma om. Men Mats Magnusson blev ändå hemlös och pank efter stora alkoholproblem. – Jag var bra på att förstöra mitt liv, säger han i podcasten Lundh.

Mats ”Masse” Magnusson hade en lång och framgångsrik karriär och var en stor stjärna ibland annat Benfica och det svenska landslaget. Men efter att fotbollskarriären var slut och en jobbig skilsmässa så fick den store fotbollsprofilen problem med alkohol. Problemen blev så stora att han förlorade jobbet, fick skulder i miljonklassen och vräktes från sin lägenhet.
– Jag var bra på att förstöra mitt liv. Som jag skriver i boken: jag var bra på det mesta, och där ingick att jag var bra på att förstöra mitt liv. Jag hade till exempel bilar, och sedan har de bara stått och tickat, säger Mats Magnusson i podcasten Lundh.

Lundh: Du söp bort bilar, alltså? Du vet inte vart de tog vägen?
– Nej. Den stod någonstans och tickade. Finns det ingen försäkring på bilen – trafikförsäkringen tar ju 100 kronor om dagen. Om den sedan står i två år… Sedan är det alla andra skulder som bankas på, med ränta på ränta på ränta. Jag hade rundor som jag gick. Hade de möten på klubben ville jag inte vara där. Jag fick promenera runt tills det blev släckt, sedan kunde jag gå in och lägga mig. Sedan svarade jag aldrig om jag inte kände igen numret.

LÄS ÄVEN: Hyllad landslagstjärna – skriver bok om missbruket

Vändningen för Magnusson kom när han träffade en tidigare lagkamrat (Håkan Lindman) som fick honom att börja en behandling.
– Han sa: ”jag kan hjälpa dig, Masse. Jag ska ordna ett jobb och en lägenhet till dig, det är inga problem. Jag tycker att du ska flytta till Malmö, men jag har ett krav: det är Nämndemansgården”. Till slut förstod jag. Jag tog chansen. Håkan berättade senare att jag hade varit en nöjd människa precis när jag kommit ut. Jag var en helt annan människa när jag hade erkänt att jag inte kunde dricka mer.

Mest läst