Landslaget tittar framåt

ANNONS
|

Dagen efter premiären och 1–1 mot Danmark är humöret gott i det svenska landslaget. Förbundskapten Pia Sundhage och assisterande förbundskapten Lilie Persson har analyserat matchen för att hitta de saker som var bra och de saker som behöver jobbas vidare med.

- Vi är lite för passiva i försvarsspelet och går inte med. Det som vi har tränat på sedan i oktober, att inte stå i position utan att faktiskt agera och kliva in för att vinna boll, det lyckades vi inte riktigt med sett under 90 minuter, säger Lilie Persson.

När det gäller de två straffläggarna, Lotta Schelin och Kosovare Asllani, så hade de båda tränarna samtal med dem direkt vid hemkomsten till hotellet.

ANNONS

- Vi kollade att de var okej. Sedan bearbetade de det naturligtvis under natten, men det känns som att de har klivit vidare, säger Persson.

Blicken är riktad framåt, samtidigt har pressen på laget ökat när det handlar om att ta sig vidare i turneringen på bästa sätt, men en del av pressen har också släppt i och med att premiären är över och kanske kan det svenska laget spela lite mer avslappnat i kommande matcher.

Lisa Dahlkvist hör till de spelare som gillar att spela under press och njöt av att gå in på planen i onsdags, även om hon inte fick möjlighet att lägga någon straff.

- Det är mycket nerver. Det är Sverige, det var jättemycket folk, allting var ju väldigt häftigt. Det blir en stor grej att man ska gå ut och spela fotboll också. Men det känns skönt att vi fick med oss en poäng, hade vi förlorat den här matchen så hade det varit jättetungt i dag. Det är klart att det känns bra och vi har bra självförtroende inför kommande matcher, säger hon.

Signalen är tydlig: Vi har gått vidare och tittar framåt. Nu är det Finland som gäller.

- Det kände man redan i går när vi stod på planen och sa det att vi tar med oss en poäng, nu blickar vi framåt och tar med oss det bra vi gjorde i den här matchen, säger Dahlkvist.

ANNONS

Självförtroendet syns och hörs också hos assisterande förbundskaptenen. Hon tycker inte att det spelar särskilt stor roll att Sverige har varit i samma läge, med poängförlust i första matchen, i tidigare turneringar och därför fått problem längre fram.

- Vi har vänt på det lite. Det vi har sagt nu är att de lag som går långt, är inte det de som arbetar sig in i turneringen, istället för att det här hade varit kvartsfinal? Vi har fortfarande en poäng med oss, vi har gjort mål och vi har skapat chanser. Det tar vi med oss, säger hon.

ANNONS