Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

"Lär du dig några ord så älskar de dig direkt"

Landslaget har hittat sin bas vid Svarta havets kust – men var matcherna spelas är ännu oklart. Alibek Aliev, som just lämnat Gais för CSKA Moskva, ger de svenska fansen en fingervisning om vilka orter man bör hoppas på i lottningen. – Kazan och Sotji är väldigt fina städer, säger han.

Ryssland är ett stort land. Och de elva VM-spelorterna är utspridda från den ryska exklaven Kaliningrad, bara 35 mil från Karlskrona, till Jekaterinburg – som ligger 300 mil längre österut. Var Sverige kommer att få spela avgörs under lottningen den 1 december – och enligt Lars Richt är det högst troligt att man får flänga ordentligt under gruppspelet.

– Tre olika städer är vår utgångspunkt. Det kanske finns något undantag, men jag har inte sett det. Det kan vara allt från Jekaterinburg till Kalingrad till Rostov, säger landslagschefen.

Alibek Aliev, som spelade för Gais den gångna säsongen, är född i Ryssland men kom till Sverige som femåring. Efter att storklubben CSKA lånat ut honom till Grönsvart är Aliev nu på väg tillbaka till Moskva – huvudstaden där två av VM-arenorna finns.

– Det är en fantastisk stad. Allting finns där. Massa fina saker att kolla på, och mycket kaféer och restauranger, säger Aliev.

När han får höra vilka de övriga spelorterna är pekar han snabbt ut två favoriter.

– Kazan och Sotji är väldigt fina städer. Kazan är en muslimsk stad, allt är väldigt rent och fint där. Så jag skulle säga de två, förutom Moskva då.

Det svenska landslaget kommer att ha sin bas på ett lyxhotell nära just Sotji, och med utsikt över Svarta havet. Anläggningen bokades redan innan det blev klart att Sverige skulle ta sig till VM.

– Som vi gjort de senaste slutspelen så utgår vi från bra kvalitet på hotellet, nära till flygplats eftersom vi vet att vi kommer att resa mycket och nära till en träningsanläggning. Allt uppfylls här på ett fantastiskt bra sätt, säger landslagschefen Lars Richt.

Resor till Ryssland kräver vanligtvis visum, vilket kan vara en krånglig process. Men till fotbolls-VM kommer räcka att ha ett så kallat Fan ID, vilket alla med biljetter kan ansöka om. 3,4 miljoner biljetter har redan sålts, och imorgon startar den andra försäljningsfasen på Fifas hemsida. Först till kvarn gäller och biljetterna kostar från 800 kronor och uppåt. Den tredje försäljningsfasen startar efter att lottningen är genomförd, den 5 december.

Enligt UD råder en höjd beredskap efter att terrorhot riktats mot landet. Man uppmanar därför resenärer att vara vaksamma, samt avråder alla resor till områden som ligger närmare än tio kilometer från Rysslands gräns till de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk. Ingen av spelorterna befinner sig dock i dessa områden.

Alibek Aliev säger dock att det finns en viss oro inför mästerskapet.

– Ja, det har ju varit mycket terrordåd på många ställen i världen. Och i Moskva finns det mycket rasister, så man är rädd att det ska hända något kring matcherna. Ryska fans kan vara ganska stökiga. Men jag tror det kommer att gå bra, det kommer att vara väldigt mycket poliser överallt.

Vad betyder det för Ryssland att man får arrangera VM?

– Det betyder mycket för landet, och när jag pratar med spelarna i Moskva så tycker att det är väldigt stort att få spela VM framför sin familj och sina vänner.

Är det något man bör tänka på som turist i Ryssland?

– Om du börjar snacka ryska så kommer de gilla dig. De flesta är snälla, men andra är ganska arroganta. Men lär du dig några ord så älskar de dig direkt.

Här spelas VM

Jekaterinburg - Jekaterinburg Arena, kapacitet 35.696
Kaliningrad - Kaliningrad Stadion, kapacitet 35.212
Kazan - Kazan Arena, kapacitet 44.779 (även en åttondels- och en kvartsfinal)
Moskva - Luzjniki-stadion, kapacitet 81.006 (även en åttondels- och en semifinal samt finalen)
Moskva - Spartak-stadion, kapacitet 43.298 (även en åttondelsfinal)
Nizjnij Novgorod - Nizjnij Novgorod-stadion, kapacitet 45.331 (även en åttondels- och en kvartsfinal)
Rostov-na-Donu - kapacitet 45.145 Rostov Arena (även en åttondelsfinal)
Sankt Petersburg - Sankt Petersburg-stadion, kapacitet 68.134 (även en åttondels- och en semifinal samt matchen om tredje pris)
Samara - Samara Arena, kapacitet 44.807 (även en åttondels- och en kvartsfinal)
Saransk - Mordovia Arena, kapacitet 44.442
Sotji - Fisjt Stadion, kapacitet 47.700 (även en åttondels- och en kvartsfinal)
Volgograd - Volgograd Arena, kapacitet 45.568

Mest läst