Kosovare Asllani får behandling av sin vänsterfot inför matchen mot Italien.
Kosovare Asllani får behandling av sin vänsterfot inför matchen mot Italien.

Kort tid för återhämtning

ANNONS
|

När matcherna kommer så pass tätt som de gör i årets EM-gruppspel finns det kort tid till återhämtning för de spelare som spelat match. Dagen efter match brukar startelvan få rehabträning medan de spelare som började på bänken tränar som vanligt. Men mycket handlar också om individualitet. Efter matchen mot Finland valde till exempel Kristin Hammarström att träna, trots spel från start, medan ledningen lät Antonia Göransson slippa och istället få återhämta sig med startspelarna.

Förutom detta kartäggs varje steg spelarna tar.

- Vi har en hel del hjälpmedel, som till exempel pulsklockor och vi värderar dem hela tiden. Vi kollar med urinprov varje dag att de får i sig vätska som de skall. Vi försöker hålla koll på dem så noga det går, framförallt fråga dem hur det känns, säger landslagets läkare Yelverton Tegner.

ANNONS

Han tycker själv att det är lite för kort tid mellan matcherna och skulle helst sett att det fanns åtminstone en dag till att återhämta sig på.

- Problemet är att när man har tagit ut sig ordentligt på kvällen så måste man fylla på depåerna ordentligt för att klara nästa matcher. Och det är ett problem på den här nivån, särkilt när matcherna ligger så tätt, säger Tegner.

Då skall man ha i åtanke att en spelare springer runt en mil per match.

- Det är dessutom intermittent löpning, tänk dig en mils intervallträning ... Jag blir ju trött bara av att tänka på det, skrattar Yelverton Tegner.

Hälsoläget i laget är bättre än förväntat. Förutom Kosovare Asllanis fot och Sofia Jakobssons hjärnskakning finns inga frågetecken i laget, utan det handlar bara om normala småsaker.

- Det är alltid lite småskavanker, men när jag pratade med Mats (Börjesson, avbytt landslagsläkare) så sa han att det har varit mycket lugnare den här perioden än vad han har varit med om tidigare. Jag tror att det som ger resultat på sikt är att laget har en filosofi som handlar om att har du en bra hälsostatus så tål du mycket, mycket mer, säger Yelverton Tegner.

ANNONS

ANNONS