Konstgräs stor miljöbov

Konstgräs är ett ofta bespottat och omdiskuterat underlag i fotboll. Nu visar även forskning på att konstgräs är en av de största källorna för spridning av mikroplatspartiklar som är ett stort problem för havsmiljön.

ANNONS
|

Allt fler elitlag i Sverige skaffar konstgräsplaner. Senast under gårdagen kom rapporter om att den planerade arenan i Jönköping kommer ha konstgräs som underlag.

Underlaget är oftast starkt kritiserat av både spelare och fans. Bland annat gick Didier Drogba häromdagen ut och meddelade att han vill bli utlånad från sin klubb Montreal Impacts för att slippa spela på konstgräs.

Men det är inte bara fotbollsmässigt som konstgräs rör upp känslor. Nu kommer även rapporter om att underlaget är en miljöbov.

Allt mer forskning tyder på att mikroplatspartiklar är ett stort miljöproblem för havsmiljön bland annat på grund av att djur som lever i havsmiljön kan ta skada när det får i sig plasten i tron att det är mat.

ANNONS

Svenska miljöinstitutet IVL har i en stor kartläggning undersökt vilka som är de största bovarna när det gäller spridning av dessa mikroplastpartiklar.

På första plats kommer slitage från däck och vägar. Tvåa på listan är granulat från konstgräsplaner.

– En konstgräsplan fyller man på regelbundet med det här granulatet, och eftersom man behöver fylla på hela tiden så förstår man hur mycket som försvinner. Alla som spelar fotboll eller har barn som spelar fotboll kan tittar i sin egen hall ser att spillet ligger där också, säger Kerstin Magnusson, ekotoxikolog på Svenska Miljöinstitutet IVL till Sveriges Radio.

Mikroplaster i havet ses som ett stort problem både inom EU och FN där arbete för att få ordning på utsläppen pågår.

Kerstin Magnusson menar på att vi måste agera omedelbart.

– Om utsläppen av mikroplaster fortsätter i den här takten i miljön, så kommer vi inte att fråga oss om det är ett problem om tio, tjugo eller femtio år, då kommer det att vara uppenbart att det är ett problem, säger hon.

ANNONS