"Klubbkänslan är inte så stark som den en gång var"

Niclas Alexandersson, 45, var länge i sina respektive klubbar. Han tror att bristen på kontinuitet snarare kommer öka än att minska.… – Elitidrott handlar så mycket om resultat i dag, säger han.

ANNONS
|

Han har en lång spelarkarriär bakom sig i klubbar som Halmstad, IFK Göteborg, Sheffield Wednesday, Everton och West Ham, samt 109 landskamper för Sverige.

Niclas Alexandersson menar på att vi kommer att få vänja oss vid att det ser ut som det gör i klubbarna nu.

– Det är ytterst sällsynt, det är få spelare som blir som Totti och stannar i en klubb hela tiden. Går man ner i nivå från toppen så är det ofta så att antingen så är du för bra och vill vidare i karriären eller så håller du inte måttet. Det är mycket svårare i dag att ha kontinuitet i klubbarna, säger han och fortsätter.

ANNONS

– Sen är klubbkänslan inte så stark länge som den en gång i tiden var.

Är det klubbarna som letar efter kortsiktiga lösningar hela tiden?

– Jag kan förstå klubbarna, det handlar så mycket om resultat inom elitidrotten. Det är svårt att tänka långsiktigt om det inte går bra och du har resultaten med sig. Om Ferguson i United eller Wenger i Arsenal inte hade haft resultaten med sig – då hade de inte suttit så länge på sina poster.

– Det är svårt att jobba långsiktigt för det finns så mycket press på att nå framgång. Det är lättare i mindre klubbar ofta som inte har den där framgångsrika historian bakom sig. Jag tror att kontinuitet hade varit bra för många klubbar, särskilt för de unga spelarna.

ANNONS