Pauline Hammarlund gör 2-0 mot Jitex.
Pauline Hammarlund gör 2-0 mot Jitex. Bild: NICKLAS ELMRIN

Klasskillnad på Åbyvallen – GFC krossade Jitex

Det var klasskillnad när Jitex och Kopparbergs Göteborg FC möttes i Svenska cupens gruppspel på lördagseftermiddagen. Siffrorna skrevs till slut till 13-0.
– Jag tycker att vi spelar en fantastisk fin fotboll, säger GFC-tränaren Marcus Lantz.

|

Division 1-klubben Jitex kom till spel med 1-4 mot Linköping från första gruppspelsomgången i Svenska cupen. Allsvenska topplaget Göteborg besegrade i sin första match Växjö med matchens enda mål och var stora förhandsfavoriter på Åbyvallen.

Jitex taktik var att försöka hålla nollan så länge som möjligt för att om möjligt kunna skapa några kontringslägen i slutet. Den förhoppningen grusades direkt.

Efter fyra minuters spel hade Pauline Hammarlund gjort två mål, både gångerna framspelad av Elin Rubensson.

– Vi var lite missnöjda i första halvlek att vi inte fick in fler. Vi ryckte upp oss i andra. Det finns inte mycket att gnälla på, sade Pauline Hammarlund efteråt.

Andra halvlek började likadant

Jitex jobbade hårt och jämnade ut spelet något, men hade svårt att skapa några egna målchanser.

Tio minuter före paus gjorde nyförvärvet Vilde Böe Risa från Norge sitt första tävlingsmål för Göteborg FC. Hon drog till med vänsterfoten från straffområdsgränsen.

Vi var verkligen med från start, I anda halvlek sade vi att vi skulle göra minst tio noll. Det blev 13, sade Böe Risa, som nu tror på gruppvinst.

Andra halvlek började som den första. Med målfyrverkeri. Nyinbytte Jitexmålvakten Jenny Svensson fick tuffast möjliga öppning och släppte in de fyra första skotten mot mål.

– Efter 4-0 i paus sade vi att vi måste upp i nivå, sista tredjedelen. De tog tjejerna till sig. Det blev stora siffror. Det krävs att vi gör det jobbet vi gör. Jag tycker att vi spelar en fantastisk fin fotboll. Det är kul att se. Jag blir jätteglad av att stå och titta på detta, sade Marcus Lantz.

Amanda Johnsson-Haahr kunde göra både sitt andra och tredje mål efter hörna och inlägg från höger, både gångerna med Pauline Hammarlund som framspelare.

Göteborg var inte nöjda där. Mittbacken Beata Kollmats nickade in 8-0 efter långt uppspel av Emma Koivisto.

Nian satte mittfältaren Julia Zigiottio Olme och tian Amanda Johnsson-Haahr, hennes fjärde mål för dagen.

Mer än elva mål - igen

För andra matchen i rad gjorde Göteborg elva mål eller mer. 11-0 mot division 1-laget Rössö i tisdags, 13-0 nu.

Förra året hade vi en historia där det blev målskillnad och ranking mot Linköping. Den sitsen vill vi inte hamna i i år igen. Vi har pratat om att vi skulle fortsätta hela matchen. Jag vet inte om man kan ha roligare än man har i en sådan här match, sade Pauline Hammarlund.

Göteborg fick två hattrick-målskyttar, dels Amanda Johnsson-Haahr, dels högerbacken Emma Koivisto.

Jitex får se derbyt som en läropeng inför årets division 1-spel. Motståndaren Göteborg var minst en klass för bra.

– Man ser hur tufft det är och vad som krävs för att komma upp till den nivå många av våra tjejer vill spela på. Vi kommer säkert hitta bra saker. Man får aldrig sluta jobba. Då rinner det iväg, sade Jitex tränare Kajsa Tornfalk.

I sista omgången väntar Linköping för Göteborg. Jitex ställs mot Växjö. Gruppvinnaren går till semifinal.

Så startade Jitex: Hanna Kohl, Emma Thöin, Anna Erlingmark, Fanny Linderoth, Emma Paljevic, Emelie Börjesson, Camilla Olsson, Lina Reinl, Pernilla Sennerwald, Julia Strahl, Sarha Mellouk.

Så startade Göteborg: Jennifer Falk – Emma Koivisto, Taylor Leach, Beata Kollmats, Natalia Kuikka – Elin Rubensson, Vilde Böe Risa, Julia Zigiotti Olme, Amanda Johnsson-Haahr – Pauline Hammarlund, Rebecka Blomvist