Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Kim Källström lägger av

En av Sveriges allra största fotbollsspelare på 2000-talet avslutar sin karriär. Häcken-produkten Kim Källström känner sig färdig. – Jag är stolt och glad över vad jag har fått uppleva, inte minst med landslaget, säger Kim.

35-årige Kim Källström väljer att avsluta sitt kontrakt med Djurgården ett år i förtid. Men det är egentligen inte särskilt dramatiskt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag känner mig färdig. Jag har gjort det jag kan, det jag kan uträtta på en fotbollsplan. Det är fortfarande kul med matcherna, men för att nå dit måste man göra sitt jobb varje dag i veckan och det är väl där jag känner att motivationen inte har varit på topp, säger Kim.

Han stannar på 131 landskamper, fem mästerskap och ett proffsliv i fem olika länder.

– Beslutet har vuxit fram under hösten. Just nu känner jag mest glädje över att det är taget och jag kan se fram emot resten av livet med tillförsikt. Det här är ett avslut på en lång karriär men också ett avstamp mot något nytt.

"Hoppas de kommer sakna mig"

Enligt den 35-åriga veteranen har beslutet vuxit fram under hösten 

– Jag har funderat noga och känner nu en glädje över att beslutet är taget. Nu kan man se fram emot resten av livet ,det finns mycket kvar att göra här i livet.

På frågan hur han tror att Djurgården, med bland andra kompisarna Jonas Olsson och Andreas Isaksson, kommer gå vidare svarar göteborgaren försiktigt och ödmjukt.

LÄS OCKSÅ: Kim Källström – från BK Häcken till landslaget och Champions League

– Jag hoppas de kommer sakna mig lite. Men det är så att när en stark ledare lämnar så tar någon annan över stafettpinnen, så det kommer inte vara något problem för Djurgården.  

Stannar i Stockholm

Under 2017 köpte familjen Källström en lyxig bostadsrätt på Kungsholmen i Stockholm. På frågan var han ska bo i framtiden svarar han:

– Vi kommer att bli kvar i Göteborg … eller nej, vad säger jag nu? I Stockholm, ska vi bli kvar, såklart. Vi blir kvar här, vi trivs jättebra i Stockholm.

Förutom tv-jobbet för Discovery vet inte Kim Källström vad han ska göra rent yrkesmässigt – bara vad han inte ska göra.

– Det ska bli skönt att slippa åka till träningen varje morgon, att kunna vara mer med familjen och bara njuta av tiden, säger han.  

"Kim kommer ha en lugnare jul än mig"

När Kim Källström kom tillbaka till allsvenskan och Djurgården skrev han på ett tvåårskontrakt – men bryter alltså efter första året. Men trots detta så är det inget bittert avsked från klubbens sportchef Bosse Andersson.

– Det fanns ett avtal där det fanns möjlighet att ta en diskussion hur vi ska göra 2018, den diskussionen har vi haft. Jag lät Kim åka på semester och när han kom tillbaka satte vi oss ned. Såklart var det känslomässigt när han på det ärliga sättet sa att han lägger av, men det har jag stor respekt för. Det är inga har feelings, säger sportchefen.

Bosse Andersson förklarar att vardagen i Djurgården fortsätter – men erkänner också att jakten på en ersättare kommer ta tid.

– Klart att Kim kommer ha en lugnare jul än mig, skrattar han.

FAKTA: KIM KÄLLSTRÖM: 

Född: 24 augusti 1982 i Sandviken.

Längd/vikt: 185 cm/87 kg.

Position: Mittfältare.

Moderklubb: Sandviken.

Seniorklubbar: Häcken 1999–2001, Djurgården 2002–2003, Rennes 2004–2006, Lyon 2006–2012, Spartak Moskva 2012–2015, Arsenal 2014, lån, Grasshoppers 2015–2017, Djurgården 2017.

Landskamper/mål: 131/16.

A-landslagsdebut: 1 februari 2001 mot Finland i Jönköping (0–1).

Mästerskap: VM 2006, EM 2004, 2008, 2012 och 2016.

Mest läst