Karlsson: "Kunde inte låta bli"

ANNONS
|

Mittbacken Tefu Mashamaite fyller 31 år i höst, har gjort åtta landskamper för Sydafrika och varit lagkapten i Johannesburgklubben Kaizer Chiefs, som spelar i den högsta ligan, de senaste åren.

På onsdagen skrev han på ett två och ett halvårs-kontrakt med Häcken.

– Det är en bra fotbollsspelare, med bra fötter, en riktigt bra huvudspelare med en stark personlighet i sitt hemland. Han blev vald till ligans bäste spelare förra säsongen, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

Ligans bäste, hur kommer det sig att en sådan spelare hamnar i Sverige?

– Jag vet inte riktigt varför, han har väl hört talas om oss. Jag såg en intervju med Diego Lugano där han sa att Sverige är ett bra land. Det kan räcka.

ANNONS

Mittbacken Lugano försvann ju från Häcken när allsvenskan gjorde uppehåll i början av juni. Nu kommer alltså en ny mittback in i truppen, som precis som Lugano har lagkaptensegenskaper.

– Jag vågar väl knappt säga det men det här är en bättre fotbollspelare än Lugano. Men det är klart att detta har en grund i att han varit lagkapten i Kaizer Chiefs. Han har också gått universitetsutbildningar.

Häcken har åtta, nio backar i truppen redan, varav främst Emil Wahlström, Simon Sandberg, Jasmin Sudic och Tom Söderberg kan ta hand om mittbackspositionerna.

Så varför värva en mittback?

– Vi har inte fått igång Tom Söderberg ordentligt, Simon Sandberg spelas ofta som högerback ... Men en vänsterfotad mittback letar man alltid efter. Ingen av våra mittbackar, förutom Tom, vill spela till vänster. Vi kunde inte låta bli detta när vi fick chansen. Det här är ingen kortsiktigt grej, säger Sonny Karlsson.

Tefu Mashamaite måste dock ha ett arbetstillstånd för att få spela.

– Han är inte här ännu, men ska komma så fort det är möjligt. Vi har skrivit på allt som gäller övergången under onsdagen men det tar lite tid innan han är spelklar. Ett arbetstillstånd brukar ta tre–fyra veckor.

ANNONS
ANNONS