"Kan vi utnyttja det kan Helsingborg få det jobbigt"

Serieledaren på besök. Då hoppas Bosko Orovic att Gais släpper tyglarna och vågar.
– Det är vad det handlar om, säger tränaren.

ANNONS

Helsingborg och Gais var superettans två stora favoriter på förhand. Med sex omgångar kvar att spela står det klart att den ena favoriten höll för toppstrid – den andra gjorde det inte.

HIF leder serien på 54 poäng. Gais har tagit hälften så många poäng och är indraget i bottenstriden.

I eftermiddag möts klubbarna på Gamla Ullevi.

– Det är ett lag av allsvensk kaliber med mycket, mycket bra fotbollsspelare som vi möter. De är lite svagare som helhet, men individuellt sett är de ruskigt starka. Spelare för spelare är de bäst i superettan, absolut. Det är klasspelare rakt igenom, säger Gais tränare Bosko Orovic inför matchen.

ANNONS

I våras när lagen möttes på Olympia slutade det med skånsk 2–1-seger, trots en stark spelmässig insats av Grönsvart.

– Det var en bra match av oss. Men vi har gjort så många spelmässigt bra insatser i år och det har ändå inte hjälpt oss någonting, säger Orovic.

LÄS MER:Gais-fansens kärlek räckte inte för Wanderson

"Då kan de få det jobbigt"

Samtidigt har tränaren planen klar för hur Gais ska lyckas få med sig poäng den här gången.

– Vi jagade vissa hål hos dem i våras, vi kommer fortsätta jaga hålen nu. Och vi är övertygade om att vi kan besegra HIF – genom att vara bättre som lag.

– Helsingborg är väldigt duktiga offensivt, men de har brister taktiskt defensivt. Nu säger jag absolut inte att (Andreas) Granqvist är dålig, men de har sina taktiska brister och hål i försvarsspelet. Kan vi utnyttja det kan de få det jobbigt.

Ni tippades också vara i toppen på förhand, nu är ni i stället indragna i bottenstriden i år igen. Hur ser du på er situation?

– Vi får skylla oss själva. Vi har gett bort, verkligen gett bort, elva poäng i år. Samtidigt är vi inte oroliga, vi ska lösa det här. Det är inga konstigheter.

ANNONS

– Det gäller att få igång spelet och tro på det vi håller på med. Det är vad det handlar om. Tro på oss själva, även om vi jobbar i motvind just nu.

Förklaringen till raset

Efter vårsäsongen hade Gais viss kontakt med topplagen. Under sommaren och hösten har avståndet uppåt växt. I stället har botten kommit närmare. Förklaringen till raset? Brist på mod, enligt Orovic.

– Det är inte så att de andra lagen har förbättrats gentemot oss. Det är mer att vi har slutat våga.

Efter Helsingborg väntar Gefle på bortaplan innan Gais i tur och ordning ställs mot Landskrona (h), Jönköping (b), Öster (h) och Falkenberg (b) under avslutningen.

– Vi ska inte titta för långt fram. Vi har fyra poäng tillgodo till kval. Det är tre-fyra lag som behöver vinna mer än oss. Vi har allt i egna händer. Vi kan avgöra allt själva. Slår vi Helsingborg och Gefle, då är vi klara.

Han pausar.

– Vi har chansen att reparera det vi har misslyckats med. Det vi vill komma åt är att nå tillbaka dit där vi var i våras. I höstas har vi varit där lite mindre. Vi har haft en del perioder i höst också där vi har varit jävligt bra, men det har varit betydligt kortare perioder än vad det var i våras. Men får vi fram det mot Helsingborg så kommer det bli tufft för dem. Det är inte så att de bara kommer komma hit och plocka hem tre poäng.

ANNONS

Gais kommer till spel med helt ordinarie manskap.

– Alla är friska, meddelar Orovic.

Gais-Helsingborg har avspark på Gamla Ullevi klockan 16 på lördagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS