Kameraövervakningen på Ullevi kritiseras

ANNONS
|

Övervakningssystemet på Ullevi köptes in till friidrotts VM 1995, uppdaterades senast till friidrotts EM 2006 och är till skillnad från både Bravida arena och Gamla Ullevi analogt. Samtliga parter – polisen, Got event, SvFF och IFK Göteborg – är överens om att det kamerasystemet, i det skick det är i inför säsongen, är undermåligt.

Got Event planerar att köpa in ett nytt system till nästa säsong men kommer inte att förbättra systemet inför den allsvenska premiären.

– Jag vill ha ett digitalt system även där. Vi är medvetna om att det är dags att uppgradera systemet, säger Got Events evenemangsansvarige Josip Baric.

ANNONS

Fotbollsförbundet genomförde inför säsongen en besiktning på potentiella spelarenor och konstaterade då att övervakningen måste förbättras på Ullevi redan till den 1 april.

– Systemet är inte värdelöst, man kan följa det som sker på ett okej sätt. Men det behöver kompletteras, säger Martin Fredman.

"Ville ha in komplettering"

Det IFK i en skrivelse till förbundet tagit på sig att göra för att nå kraven är följande: tvätta linserna på befintliga kameror, sätta på belysning på arenan från öppning och komplettera med ett eget bärbart kamerasystem som riktas mot publiken.

– Utifrån förbundets tävlingsregler om vad utrustningen ska klara så var inte vi i förbundet helt nöjda. Vi ville ha in en komplettering om hur detta skulle vara löst den 1 april. Och den lösningen som arrangören kommit med är vi nöjda med. Det känns tryggt, säger Martin Fredman.

Går att identifiera folk

IFK Göteborg är säkert på att det ordinarie kamerasystemet tillsammans med den kompletterande kameran ska vara tillräckligt för att kunna övervaka matchen.

– Vi har spelat matcher där förut och systemet är inte sämre än tidigare. Vi har bevisat att man kan identifiera folk. Det är klart att det finns bättre teknik och ett drömscenario är det inte men att säga att tekniken inte fungerar är löjligt, säger klubbens säkerhetschef Mike Sahlenius.

ANNONS

Blåvitt har de senaste åren spelat både träningsmatcher och Svenska cupen-matcher på Ullevi. Oron över övervakningskvalitén på Ullevi menar klubbens säkerhetschef är aningen överdriven.

­– Utifrån ett arrangörsperspektiv är säkerheten på samma nivå oavsett vilken match det är kan det hända saker, säger Mike Sahlenius.

ANNONS