Jurist med glödhet vänsterdoja ska ta Häcken till nya höjder

En tvåvägsspelare med glöd i vänsterdojan och huvudet på skaft. Rasmus Schüller har på kort tid blivit en nyckelspelare i BK Häcken – trots att han inte kom in på Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Rasmus Schüller studerade juridik på universitetet i Helsingfors, samtidigt som han spelade i toppklubben HJK. Och när flyttlasset gick från Finland till Göteborg var planen att fortsätta studierna som utbytesstudent – men Göteborgs universitet sa nej.

– Jag började studera förra hösten, så jag hade bara hållit på ett halvår när jag flyttade hit. Man brukar söka utbyte under andra året, så det var lite för tidigt och någon annan med fler studiepoäng fick den platsen. Vi får se hur det blir framöver, men just nu är det bara fotbollen, säger Schüller.

Vilken typ av jurist vill du bli?

ANNONS

– Jag vet faktiskt inte. Det är en bra utbildning som öppnar många dörrar. Det är något som är bra att ha efter fotbollskarriären, men mer än så har jag inte bestämt ännu.

Vi möts efter en träning på Bravida arena. Under tvålagsspelet imponerar Schüller med sin säkra passningsfot och bestämda duellspel. Dessutom avslutar han matchen med att vackert skruva in ett vänsterskott i bortre krysset.

– Det känns bra. Jag har varit relativt frisk och kunnat bygga på konditionen. Och sedan är det alltid bra med nya utmaningar, en ny miljö. Det ger lite extra för spelare och bidrar till utvecklingen,

Du har fått en nytändning?

– Ja, precis, jag tror att det har varit bra för mig att komma till ett nytt land och en ny serie, säger 24-åringen.

Schüller tillhör den svensktalande minoriteten finlandssvenskar, så några problem med språket har han inte – även om Göteborgsterminologin inte riktigt satt sig än.

– Jag håller på och bekantar mig med Göteborg. Min flickvän bor i Stockholm och är här till och från så man hittar alltid på nåt smått att göra. I går var jag i, vad heter det… Slottskron?

ANNONS

Slottsskogen?

– Ja, haha. Vi kollade den. Jag har inte etablerat mig helt utanför planen än, men det kommer. Det är en fin stad, nära till havet och spårvagnar.

Det finns höga förväntningar på Häcken i år – kan ni bli ett topplag?

– Ja, jag tycker att förutsättningarna finns för det. Men samtidigt så räcker det inte att man snackar om det, utan man måste ut på plan och bevisa sig. Det kommer att bli viktigt med en bra start de här första veckorna. Det är en massa matcher som ska spelas fram till juni och vi måste ta poäng hela tiden. Får vi en bra start och kan bygga på självförtroendet så har vi en bra chans att vara med i toppen.

Vilka är era styrkor?

– Häcken har ju en klar fotbollsidentitet, och vi kommer att fortsätta med ett bra passningsspel när vi förvaltar bollen. Men vi måste också kunna pressa högt och vinna tillbaka bollen, och även försvara tätt och dra oss tillbaka. Vi vill kunna spela på många olika sätt och det har sett bra ut på försäsongen.

ANNONS

Hur bra koll har du på motståndarlagen?

– Inte så bra koll, måste jag erkänna. Men vi kommer ju att scouta motståndarna och gå igenom lagen inför varje match, så det kommer.

ANNONS