Jonson: Stahre skapade kaos i sitt eget lag

|

Det hade gått fyra matcher utan att IFK Göteborg gjort mål, fyra matcher som IFK Göteborg förlorat. Spelare och tränare menade ändå att det inte varit så dåligt och det hade bara gått drygt två veckor sedan formen var på topp, målen rasslade in och Mikael Stahre stod på Gamla Ullevi efter 0–1 mot Györi och sa att de skulle ha gjort ett par mål om de bara velat.

När IFK-tränaren rör om lagets organisation i en så viktig match är det helt andra signaler han skickar till sina spelare. Stahre har själv pratat om att han ogärna vill använda May Mahlangu på kanten – satte sig IFK-tränaren till slut ändå i den emotionella hissen och lekte fruktsallad för att hitta en efterfrågad 4–4–2-uppställning, eller har han helt ändrat uppfattning kring hur Mahlangus egenskaper bäst utnyttjas?

May Mahlangu sprang runt och såg vilsen ut första tio, sedan sökte han sig inåt och valfri blåvit bollhållare sökte sydafrikanen. Men ska Mahlangu ha den fria rollen till höger krävs en Emil Salomonsson som högerback, som orkar ta de offensiva rusningar som Adam Johansson inte längre tar.Nu lämnades högerkorridoren tom, med resultatet att Lasse Vibe drog sig ut till kanten för att bredda spelet när Blåvitt vann boll – och Mikael Stahres önskan om två forwards försvann i Atlanten. Dessutom gjorde det högercentrerade anfallsspelet Sam Larsson osynlig i första halvlek.

Gustav Svensson och Jakob Johansson var tillbaka i en otydlig rollfördelning där det öppnades ytor framför två fallande mittbackar, samtidigt som ingen av dem riktigt fyllde på framåt.

Ändå levde matchen. Blåvitt gick in med en tredelad matchplan och med 0–0 i paus kunde de checka av del ett. Med vetskapen att ett noggrannare passningsspel var nyckeln för att ta laget in i nästa fas, var det ett hoppfullt IFK som gick ut till andra halvlek.

Problemet är att det bara är Sam Larsson och May Mahlangu i den här elvan som kan vinna sin kamp, som kan ta sig förbi sin motståndare och skapa ett numerärt överläge. Mot ett lag som Rio Ave, med defensiven som sin styrka, blir Blåvitt därför så beroende av att det kollektiva offensiva spelet inte bara fungerar utan är klockrent.

Det är inte IFK Göteborg i närheten av just nu och därför kommer laget heller inte i närheten av motståndarens mål. Ett skott på mål när hela matchplanen gick ut på att anfalla.

Sista delen i Stahres matchplan handlade om att göra kaos hos motståndarna. Blåvitt fick sin forcering till slut, men det enda kaoset den här matchen skapade är det som följer de närmsta dagarna på Kamratgården.