Intresset för svensk fotboll fortsätter att öka

Svensk elitfotboll lockar och för tredje året på rad var det över två miljoner som besökte arenorna i landet för att se Superettan och allsvenskan. – Jag tror att kärleken till de lokala lagen bidrar, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

ANNONS
|

Närmare 2,7 miljoner åskådare – så många var det som besökte arenorna runt om i Sverige under den gångna säsongen. Jämfört med fjolårssäsongen innebär det en ökning på närmare 80 000 åskådare som kollade Superettan och allsvenskan.

– Det är ju såklart kul. Jag tycker vi haft en bra plattform och siffrorna kan ju gå upp och ned genom åren. Men jagtycker det syns att elitfotbollen tar en större plats och att vi,för tredje året på raken, har över två miljoner åskådare ärjättekul. I år har dessutom superettan tagit sig fram på ett bra sätt,säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

ANNONS

"Inte bara är Hammarby som lockar"

Just Superettan är det som bidragit till den stora ökningen, där var det nämligen82 000 fler som kom till matcherna under fjolårssäsongen.

– Det visar ju att det inte bara är Hammarby som lockar, eftersom de inte var med i år. Superettan gör enpositiv resa just nu. Det går åt rätt håll.

Har du någon teori varför det ökat i Superettan?

– Det varierar ju såklart med publiklag. Men det är flera klassiska lag som är starka där. Jag tror att hela elitfotbollen blivit mer tävlingsintresserat,även i botten av Superettan, säger Enquist och fortsätter:

– Det är inte alltid kul för klubbarna med degraderingar och dylikt, men istället för en stängd liga så har vi fajter i hela seriesystemen.

"Tror det handlar om att skifta fokus"

Enligt Mats Enquist började resan 2009, då bestämde man sig för att rentvå fotbollen och lyfta fram det positiva.

– Folk tyckte att evenemangen var stökiga och det var ingen bra fotboll. Så 2011 kom rapporten som ledde till att bland annat jag och Lars-Christer Olsson fick i uppdrag att, via SEF, arbeta för att förändra synen på fotboll.

Har det blivit en positivare bild?

– Jag tror det handlar om att skifta fokus. Det blev väldigt mycket problemorienterat gällande supportrar. Men har man 2.7 miljoner supportrar på arenorna per år så är nästan alla av dem är otroligt bra supportrar, Mats Enquist fortsätter:

ANNONS

– Sen tror jag att kärleken till de lokala lagen bidrar, folk vill hålla på laget i sin stad och inte bara kolla Premier League-fotboll där det handlar om pengar som vi aldrig kommer upp i.

Till skillnad från Superettan har dock allsvenskan minskat i publik.10 000 färre var det som såg den svenska toppligan på plats, något som kan bero på Malmö FF:s dominanta säsong.

– Det är jättesvårt innan man analyserat totalt. Det skiftar ju lite ibland. Det kan ha varit det faktum att slutstriden aldrig riktigt blev spännande, men jag kan inte svara helt säkert innan vi analyserat helt och hållet.

Publiksiffrorna de senaste tre åren:

Total Allsvenskan:

2017:2 180 952

2016: 2 190 396

2015: 2 392 098

Total Superettan:

2017:497 848

2016: 414 399

2015: 389 604

Total Allsvenskan + Superettan:

2017:2 678 800

2016: 2 604 795

2015: 2 781 702

ANNONS