Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Inhopparna matchvinnare för Sverige

  Sveriges andra januariturné-match höll på att bli både intetsägande och mållös. Då klev inhopparna Jordan Larsson och Gustaf Nilsson fram – och Sverige gjorde mål på matchens sista spark.

  Tre spelare i startelvan låg på förhand relativt nära en plats i VM-truppen: Ken Sema, bäst av alla i turnéns första match, Oscar Lewicki och Johan Larsson. Den sistnämnde hade Sveriges första heta målchans, då han, framvandrandes från sin högerbacksplats, nickade i insidan av stolpen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bröndby-backen, med en lagkamrat i det danska laget, stärkte sina aktier i jakten på rollen som andre-högerback i Janne Anderssons VM-lag. Annars var det få individuella insatser som stack ut.

  Vänskapsmatch, ja, men inte rådde någon Roskildefred under dessa 90 minuter. Sotirios Papagiannopoulos stämplade en dansk, Kerim Mrbati fällde en annan och blev själv utskälld av en aggressiv dansk.

  Det var Danmark som förde dansen via bollinnehav, även om Sverige, genom offensiva kvartetten Mrbati–Sema–Moberg Karlsson–Holmberg, stundtals överraskade med några oväntade tempofyllda steg

  Sverige hade svårt med Johan Larssons högerbackskollega Jens Martin Gammelby. Silkeborgsspelaren stormade fram mot AIK:s Rasmus Lindqvist, som hade svårt i man-mot-man-försvaret matchen igenom.

  Januarilägrets andra match kan sammanfattas som slätstruken. De fina prestationerna lös med sin frånvaro. De utstickande svaga likaså.

  – Det var roligt att se Jacob Rinne i mål, oerhört lugn och stabil. Sedan tycker jag att det är ganska jämnt överlag. Inhopparna gör att vi får matchen med oss, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

  Sista halvtimmen bytte Sverige friskt och luftade bland andra Kristoffer Olsson och Gustaf Nilsson, som båda har erfarenheten av den danska ligan. Det var dock en annan inhoppare, Jordan Larsson, som kort efter att han introducerades på planen var en dansk skalle från ett svenskt ledningsmål. Efter ett svajigt målvaktsagerande av den danske burväktaren Frederik Roennow försökte Larsson med en okonventionell yttersidelobb. Mål blev det dock inte då.

  – Vi tar tag i matchen som vi ville i andra halvlek. Skulle något lag vinna så var det vi. Försvarsspelet sitter där men kombinationsspel är svårare. Helheten är ändå bra, säger Janne Andersson till tv4.

  Mot slutet verkade värmen få både tempo och kvalité att sjunka och varken det svenska eller det danska laget lyckades bryta igenom försvarslinjerna – trodde merparten av de som såg på. Då drog Jordan Larsson iväg ett långskott i undersidan av ribban. På returen var förre Falkenbergsfyrtornet Gustaf Nilsson framme och lade in 1-0 i öppet mål.

  – Det var viktigt att vinna i dag. Det är skönt att starta säsongen såhär. Vi gör det bra defensivt och det var skönt att peta in en boll i slutet. Det har varit jätteroligt och utvecklande att spela med så bra spelare, säger han till tv4.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.