Foto: GP
Foto: GP

Inför VM-kvalet – fem snabba till Balkander

Sverige tar emot Luxemburg inför en fullsatt Nationalarena i Solna. GP:s Mattias Balkander är på plats och får sköta sin uppladdning genom att svara på fem snabba inför VM-kvalmötet där Sverige kan ta ett järngrepp om en playoff-plats.

ANNONS
|

Ju fler mål desto bättre för Sverige, är det full fart från start som är rätt taktik i kväll?

Det korta svaret är ja. Fast mer i presspelet än i det uppbyggda, tålmodiga anfallsspelet. Lasse Jacobsson tryckte på den luxemburgska naiviteten, att till varje pris spela sig ur situationerna på egen planhalva. Där ser jag vår stor chans, direkt från start. Samtidigt vet vi att det räcker med ett mål för att vinna. Det är viktigare än när målet görs och hur många de blir till slut.

Luxemburg har lyckats störa flera lag i kvalet, hur oroliga bör vi vara?

ANNONS

Jag citerar Lasse Jacobsson igen. Det handlar om att ha respekt, inte överdrivet mycket, men respekt. Luxemburg har, som jag skrev om i tidningen i dag, bara tagit poäng i nio av totalt 93 VM-kval genom åren. I det här kvalet har de dansat redan. I kväll är det Sveriges tur att dansa. Vi har många som kan göra mål, vi kan anfalla på flera olika sätt, vi är ruskigt motiverade och laget har publiken i ryggen. Det räcker långt.

Startelvan var den väntade, saknar du någon?

Albin Ekdal, såklart. Han är Sveriges bäste mittfältare, men lider av ryggsmärtor och mår bra av sparas till tisdag och avslutningen mot Nederländerna. Laget är, som du säger det väntade. Sebastian Larsson är höjt sig efter senaste skadan och bildade innermittfält i segermatchen mot Vitryssland senast. Vi kan inte ha två vänsterbackar, men jag gillar verkligen Martin Olsson. Så han saknar jag också. Men bara lite.

Vem blir extra viktig i kväll?

Ludwig Augustinsson. Mycket av uppspelen kommer gå den vägen. Hans inlägg och precision är superviktig. Väl där hugger Marcus Berg och Ola Tovionen som kobror. Två mål var är tipset.

Till sist, vad blir slutresultatet?

Jag känner att jag är ovanligt o-orolig, nästan löjligt positiv. 4-0. Tidiga mål. Rejäl press på Nederländerna, som känner sig avhängda i kampen om andraplatsen redan före avspark mot Vitryssland i kväll.

ANNONS
ANNONS