Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

"IFK känns som en sportbil med handbromsen i"

Häcken och IFK Göteborg bygger om inför 2018. Enligt agenten Patrick Mörk har de goda förutsättningar för att lyckas pricka rätt i Silly Season-djungeln. – Häcken mycket tack vare Stahre, IFK för att de är IFK, säger han.

Vinterns Silly Season har börjat mullra igång i fotbolls-Göteborg.
Häcken har presenterat Johan Hammar (Örgryte) och Karl Bohm (Utsikten). Gais har släppt James Sinclair, Alibek Aliev och Mavroudis Bougaidis. Örgryte har anställt Thomas Askebrand. För att bara skrapa lite på ytan.

Mer lär hända.

Frågan är bara vad? Och hur? Och vilka spelare som Göteborgsklubbarna egentligen har möjlighet att locka till sig?

GP ringde agenten Patrick Mörk för att ta Silly Season-tempen på framförallt IFK Göteborg och Häcken.

– Läget just nu är att Stockholmsklubbarna är glada om de får behålla vad de har. De vill sitta still i båten. I Göteborg måste både Häcken och IFK byta ut, säger han inledningsvis.

– IFK känns som en sportbil med handbromsen i. Att underprestera som de gjorde i år är ohållbart. Det behövs väl någon sorts injektion, en ny tränare med nya idéer. Sedan kommer klubbar som IFK alltid tillbaka. Göteborg har stora utmaningar, men också stor potential.

Häcken?

– Häcken har ett vägval. De har ekonomiska muskler och har gjort en toppsäsong, men tappar många bra spelare nu. Ahmed Yasin, Mohammed Abubakari, kanske Paulinho... Sedan har Farnerud (Alexander) och "Crespo" (Alhassan Kamara) varit borta. Även där måste det hända saker. Så, båda Göteborgslagen har på olika sätt viktiga transfermånader framför sig. Det ska bli spännande att se vad Gren (Mats, sportchef IFK) och Sonny (Karlsson, sportchef Häcken) hittar på.

Hur är deras attraktionskraft på Silly Season-marknaden?

– Det man kan säga är att Blåvitt alltid har en stor attraktionskraft eftersom det är den klubben som det är. Carl Starfelt valde dem trots att jag tror att han hade bra anbud från Stockholmsklubbarna. Jesper Nyholm valde AIK, men det var väldigt hård konkurrens med IFK. Det finns ett antal klubbar som anses vara väldigt bra skyltfönster, klubbar som har bra tradition att sälja ut i Europa. Malmö FF är i en kategori för sig, men om du har anbud från Göteborg, Häcken, AIK och Djurgården så är det ingen större skillnad. Då tittar man mer på individuella faktorer. Vad finns det för roll för mig? Hur många har de på min plats? Vilken typ av fotboll spelar de?

– Häcken har varit ett topplag i år och är en uppstickare. Stahre (Mikael, tränare) har bra anseende bland spelarna och har en stor dragningskraft.

Vad kan du säga om attraktionskraften kring superettan-klubbarna Örgryte och Gais?
– Jag jobbar väldigt lite med superettan, men det är två lag som har haft det ganska tungt. Man går väl hellre till Dalkurd än Gais, till exempel. Båda klubbarna var ju nära att åka ur i år vilket gör dem mindre attraktiva för spelare som vill uppåt.

Mest läst