Hyypiä – fullblodsproffs som ingjuter respekt

ANNONS
|

Som spelare var Sami Hyypiä lugnet personifierat. Den gänglige finländaren var under ett decennium resen som Liverpool-försvaret lutade sig emot. Han var inte den som pratade mest, men han var en naturlig ledare som åtnjöt allas respekt. En hård, men rättvis försvarare. Samma kvaliteter som gav honom så stora framgångar på fotbollsplanen har han nu tagit med till Nordrhein-Westfalen, där hans Bayer Leverkusen byggt sina grunder på Hyypiäs motto: Mycket arbete och lite prat.

- Redan från första gången han öppnade dörren till omklädningsrummet förstod vi att han var väldigt speciell. Han är en fantastisk karaktär, ett fullblodsproffs som respekteras av alla, sa Michael Reschke, Leverkusens sportdirektör.

ANNONS

När Hyypiä nått ett decennium på Merseyside erbjöd Rafael Benitez honom en tränarroll inom klubben. Men Hyypiä nobbade. 35-åringen tyckte sig vara för ung för att avsluta spelarkarriären. I stället packade han väskorna och skrev på för Leverkusen, där han under debutsäsongen imponerade så pass mycket att tidningen Kicker utsåg honom till Bundesligas bäste försvarare under 2009/10.

Efter två säsonger i Tyskland tog Hyypiä till slut steget och sadlade om till tränare. Han började gå tränarutbildningen i Finland, samtidigt som han tog plats som lärling under dåvarande Bayer-tränaren Robin Dutt. Men när Dutt fick sparken våren 2012 kastades Hyypiä direkt in i hetluften. Tillsammans med U19-tränaren Sascha Lewandowski delade han huvudansvaret. Efter en säsong tillsammans, som slutade med en tredjeplats, tog Hyypiä i somras över som ensam huvudtränare. Och succén har varit omedelbar.

Tysk fotboll har haft en fantastisk utveckling och nått makalösa resultat de senaste åren. Men i hypen kring Bayern München, Pep Guardiolas ankomst och Jürgen Klopps charmiga Borussia Dortmund har Hyypiäs Leverkusen med lugna och målmedvetna steg tassat fram under radarn. I skuggan av de två giganterna har Hyypiä gjort Vizekusen, Neverkusen, till ett slagkraftigt lag.

Under Hyypiä är Leverkusen en välsmord och effektiv enhet. Laget är, föga förvånande, byggt på defensiv soliditet och Leverkusen trivs med att sitta djupt för att sedan ställa om med skrämmande snabbhet genom den offensiva trion med Heung-Min Son, Stefan Kießlingoch Sidney Sam.

ANNONS

Bundesliga-titeln är förmodligen redan förlorad till ett överlägset Bayern, men Leverkusen leder kampen om andraplatsen och är vidare i både Champions League och DFB Pokal.

- Jag känner mig ganska lugn och vi kan gå in i vårsäsongen med gott självförtroende. Om vi är koncentrerade och ger 100 procent kommer vi få vad vi förtjänar, säger Hyypiä karaktäristiskt.

Det som pågår i Leverkusen är spännande, men det är en framgångssaga som skrivs i tysthet. Det har nog inte Sami Hyypiä någonting emot.

Helgens hetaste fotbollsmatcher:

Borussia Dortmund–FC Augsburg

Borussia Dortmund, som hade en tung höstsäsong, inleder 2014 med en hemmamatch mot skrällgänget Augsburg, som ligger på en överraskande åttondeplats. Skadeläget har lättat något och Jürgen Klopps mannar måste börja plocka poäng för att komma ikapp lagen ovanför i tabellen.

Lördag 15.30, Eurosport 2

Lazio-Juventus

Juventus tolv matcher långa segersvit bröts i Coppa Italia mot Roma i veckan, men i ligaspelet har La Vecchia Signora imponerat stort och skaffat sig en åttapoängsledning. Lazio har haft en desto dystrare höst, men kanske är på väg ur mörkret efter att ha gått tre raka ligamatcher utan förlust.

Lördag 20.45, TV4 Sport Xtra

AS Monaco-Olympique Marseille

PSG har fem poäng till godo på Monaco, som jagar närmast, när de nyrika från furstedömet i södra Frankrike välkomnar Marseille, som halkat efter i toppstriden. Monaco vann höstmötet på Stade Vélodrome och kan vid seger fortsätta att pressa PSG. Claudio Ranieri får dock klara sig utan storstjärnan Falcao, som skadade sig i veckans cupmatch.

ANNONS

Söndag 21.00, TV4 Sport

ANNONS