Hysén inför derbyt: Har Häcken att tacka för mycket

Han slog igenom i Häcken för 13 år sedan. Nu är han firad stjärna i IFK Göteborg men har inte glömt sina rötter.– Jag har Häcken att tacka för mycket, säger Tobias Hysén.

ANNONS
|

Den nu 34-årige anfallaren visade direkt i premiären mot Falkenberg varför Mats Gren så gärna försökte värva hem honom. Först fixade Hysén straffen och sedan satte han 2-0 på egen hand.

– Jag tycker att det gick ganska bra, det var någon touch som inte riktigt satt där men det var tre poäng, vinst och en bra premiär. Jag och Engvall fick till ett ganska bra kombinationsspel som kommer bli bättre ju mer man spelar ihop, säger Hysén.

– Det kändes ganska okej, vi kom igenom någon gång, vid straffen passar han mig och jag passar tillbaka. Vi hittade varandra ganska bra men det finns mycket mer att jobba på. Det kommer ju mer vi spelar ihop, säger Gustav Engvall.

ANNONS

Det blev två A-lagsmatcher för en ung Tobias Hysén i Lundby IF innan karriären fortsatte i BK Häcken. Under åren 2000-2003 gjorde Hysén 53 matcher och 12 mål för klubben innan han värvades till Djurgården.

– Jag kommer ju ihåg matcherna när man mötte Blåvitt, det blev inte jättemånga möten men ett par gånger i alla fall. Sen är det väldigt längesen jag spelade i Häcken. Men jag kom upp där och fick chansen att spela A-lagsfotboll. Det är ju i Häcken jag blev en seniorspelare och Häcken finns alltid där för mig, jag har Häcken att tacka för mycket, säger Hysén.

För du några derbykänslor nu?

– Häcken är ju inget klassiskt derby på det sättet. Men Häcken har varit i allsvenskan i drygt tio år och det börjar bli mer och mer av ett derby. När jag spelade i Häcken var det alltid speciellt att möta Blåvitt, jag vet inte hur det kändes för de i Blåvitt på den tiden. Nu har Häcken hittat en stabilitet och jag tycker det är ett riktigt derby, sen har vi ju inga andra möjligheter till ett derby, säger Hysén.

Tobias Hysén har bättre koll på sina motståndare än många andra spelare – den rutinerade anfallaren har stenkoll på vilka mittbackar han kommer att ställas mot.

ANNONS

– Som det brukar ... de är vassa framåt och har en hel del unga spelare bakåt. Med lite skador på mittbackar och avstängningar så blir det antagligen Sandberg och Wahlström som spelar, det är inga duvungar men de har lite mindre rutin bakåt. Men framåt är Häcken ett av seriens bästa lag, säger Hysén.

ANNONS