"Hur stort som helst att vara nominerad"

IFK Göteborgs Pontus Dahlberg och BK Häckens Daleho Irandust kan båda prisas när Allsvenskans Stora Pris i kväll delas ut. Duon är med och gör upp om utmärkelsen årets nykomling. Dessutom är Dahlberg nominerad till årets målvakt. – Otroligt hedrande, säger IFK-målvakten.

ANNONS
|

Säsongsavslutningen blev inte särskilt lyckad för Pontus Dahlberg som bjöd på ett billigt baklängesmål när IFK Göteborg föll med 0-3 mot Gif Sundsvall på Gamla Ullevi i söndags. Men trots det kan målvaktstalangen vara belåten med sitt 2017. Med flera starka prestationer och många viktiga räddningar har 18-åringen varit en av Blåvitts klart bästa spelare under säsongen.

I kväll kan han prisas för sina insatser. Dahlberg är nominerad i kategorin "årets allsvenska nykomling" men har även chansen att ta hem utmärkelsen "årets allsvenska målvakt".

– Det är jäkligt roligt att vara nominerad, så klart, säger Pontus Dahlberg.

Han fortsätter:

– Man hoppades väl att man skulle vara med i tankegångarna kring årets nykomling, men det var absolut inget jag räknade med att bli nominerad till. Och årets målvakt hade jag ingen koll på alls att jag skulle få vara med och göra upp om.

ANNONS

"Stort att få vara med där"

I den senare kategorin gör han upp med Andreas Isaksson (Djurgården) och Johan Wiland (Hammarby/Malmö FF).

– Det är stort att få vara med där, med två så rutinerade och erfarna herrar. Otroligt hedrande.

Vad är ditt bästa minne från den här säsongen?

– Min första match i allsvenskan, premiären hemma mot Malmö på Ullevi inför över 30 000 var väldigt stort. Det var en speciell och rolig händelse som jag har med mig.

En annan yngling som har satt stora avtryck under året är BK Häckens Daleho Irrandust, som trots tuff konkurrens har fått mycket speltid på mittfältet i Hisingsklubben. Med teknik, fart och sju poäng på kontot har också han lyckats spela sig till en nominering i kategorin ”årets nykomling”.

– Det är verkligen skitkul och en ära att vara nominerad. Hur stort som helst. Det är ett bevis på att det har gått bra för migoch att min fotboll fungerar i Sverige. Den fotbollen jag vill spela, säger Daleho Irandust.

Varför tror du själv att du har blivit nominerad?

– Jag har bidragit med snabb fotboll i Häcken, även om det är något vi har haft tidigare också. Killarna i laget tycker att jag har rört mig bra och visat att jag verkligen har velat ha bollen. Så kanske det.Men det finns saker jag borde ha gjort bättre, som att sätta dit bollen lite oftare…två mål är så jävla lite. Båda kom i våras.

ANNONS

"Det var nog min bästa match"

Av många fina insatser under året är det en prestation som bolltrollaren håller lite extra högt, hemmamatchen mot Malmö FF i somras. En drabbning Häcken förvisso förlorade med 0-1 – men där Daleho Irandust tillhörde en av planens giganter.

– Det var min dag, haha. Synd bara att det inte blev några mål och att vi förlorade. Men det kändes väldigt bra då. Min vän sa häromdagen att det var min bästa match i år, och det håller jag nog med om.

Utöver Irandust och Pontus Dahlbergär också Djurgårdens högerback Felix Beijmo nominerad till utmärkelsen. Och Häcken-spelaren har stor respekt för konkurrensen – även om han själv hoppas kunna dra det längsta strået.

– Det är två jävligt duktiga spelare, men jag hoppas kunna vinna, även om det är tuff konkurrens, säger Daleho Irandust.

Alla finalister i Allsvenskans Stora Pris 2017

Årets målvakt:

Andreas Isaksson, Djurgårdens IF

Pontus Dahlberg, IFK Göteborg

Johan Wiland, Malmö FF/Hammarby IF

Årets försvarare:

Per Karlsson, AIK

Eric Larsson, GIF Sundsvall

Anton Tinnerholm, Malmö FF

Årets mittfältare:

Magnus Eriksson, Djurgårdens IF

Anders Christiansen, Malmö FF

Ken Sema, Östersunds FK

Årets anfallare:

Kalle Holmberg, IFK Norrköping

Markus Rosenberg, Malmö FF

Saman Ghoddos, Östersunds FK

Årets tränare:

Özcan Melkemichel, Djurgårdens IF

Magnus Pehrsson, Malmö FF

Graham Potter, Östersunds FK

Årets nykomling:

Daleho Irandust, BK Häcken

Felix Beijmo, Djurgårdens IF

Pontus Dahlberg, IFK Göteborg

Allsvenskans Stora Pris – Årets mest värdefulla spelare:

Magnus Eriksson, Djurgårdens IF

Kim Källström, Djurgårdens IF

Anders Christiansen, Malmö FF

Allsvenskans Stora Pris anordnas av Svensk Elitfotboll, C More och Fotbollsmagasinet Offside.Vinnarna utses av en jury bestående av allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter. I juryn ingår representanter för riks- och lokalmedia, press och tv, radio och webbtidningar. Förbundskaptenen för herrlandslaget, Janne Andersson, samt U21:s förbundskapten Roland Nilsson ingår också i juryn.

ANNONS