Hon tror på egen arena för IFK – utanför centrum: "Hade varit fantastiskt"

ANNONS
|

Anna Axvi, 40, är projektansvarig på Live Nation och beskriver sig själv som en musikperson. Nu är hon föreslagen som ny ledamot i IFK Göteborgs styrelse.

– Jag har alltid haft musik i livet, har alltid drömt om att jobba med musik, men har fattat att jag inte kan stå på scen. Jag har inte de skilsen.

Är det så?

– Jag trivs bra att vara bakom. Jag tycker att det här (bli intervjuad, reds anm) är obekvämt också. Jag har inte de narcissistiska dragen att jag går upp på scen och sjunger. Därför är det här jobbet kul, att jobba 9-5.

ANNONS

Vi träffas på Live Nations kontor i Vasastan. Här anställdes hon 24 år gammal som koordinator, bland annat för turnéer, med tydlig spindel-i-nätet-funktion. Genom åren har rollen utvecklats.

– Jag har börjat arrangera och har ett större ansvar. ”Mello” är ett jättestort projekt. Inte alls min kopp te musikmässigt, men otroligt häftigt att vara ute i landet. Den samlar folk. Man kan prata om det i evigheter.

Live Nation äger Melodifestivalens kommersiella rättigheter och jobbar mot sponsorer och arrangerande kommuner, som Göteborg.

– Implementera Mellologgan i företagen och kommunerna. Det ligger hos oss, eftersom SVT är SVT och inte kan göra så mycket.

Vart pekar kurvorna?

– ”Mellon” är stadig. Totalt ligger vi på 150 000 besökare på en turné. Det är två Ullevi, säger Anna Axvi.

Inför IFK Göteborgs årsmöte 6 mars är tvåbarnsmamman från Guldheden enda nya förslaget från valberedningen. Hon blev kontaktad av ledamoten Marcus Toremar efter att först ha blivit nominerad av en medlem. Därefter träffade hon hela valberedningen, som även inkluderar Kent Olsson (tidigare ordförande i IFK Göteborg) och Joakim Brinkenberg.

– Du har säkert varit på Kamratgården tusen gånger, det är en väldigt familjär stämning. Jag har aldrig varit på en anställningsintervju. Att sitta och prata med de tre var väldigt bekvämt och skönt. Som kompisar, kamrater. Jag tänkte att får jag frågan skall jag nog ta chansen.

ANNONS

Hon har inga andra styrelseuppdrag, har aldrig haft. Idrottsbakgrunden stannar vid en kortare tenniskarriär.

– Jag slutade när jag var 14. Jag spelade i Hindås tennisklubb. Annars, nej, ingen sportperson alls faktiskt.

Du kommer från en annan horisont än sportens, vad kan du bidra med? Eller rättare, vad tänker de (valberedningen) att du skall bidra med?

– Det får de egentligen svara på, men jag tror det handlar om en liten annan syn på det arrangemangsmässiga. 90 minuter fotboll är vad det är, men sedan att se på arrangemang på ett nytt sätt. Vad kan vi göra annorlunda? Kan vi få in pengar på ett annat sätt? Det finns massa grejor att pilla på. Sedan brinner jag för andra grejor som inte rör matcharrangemang.

Som vad?

– Jag tycker att värderingar på läktaren är en jätteviktig fråga. Som kamratförening måste vi jobba mycket med det. Det har blivit bättre genom åren. Och återväxten. Det är de största utmaningarna.

Anna Axvi började följa IFK Göteborg i mitten av 90-talet, under Champions League-åren och har haft årskort de senaste sex åren. Hon följer matcherna från Levande sittplats.

Hur skulle du säga att det är att gå på match på Gamla Ullevi?

ANNONS

– Jag älskar det, men jag märker också, nu när jag har tänkt på det lite mer, att andra människor kanske upplever det annorlunda. Jag har det väldigt gott på Levande Sittplats och upplever inte vad en barnfamilj gör. Det hade varit jätteintressant att prata med dem. Vilka är deras upplevelser?

Du tar upp barnfamiljerna, är det därifrån ditt engagemang för kamratskap och läktarkultur kommer?

– Ja, absolut. Men även rasism och sexism är frågor vi fortfarande brottas med och behöver ta upp.

Vad kan man göra där?

– Det är vi supportrar själva som skall fixa det.

Hur skulle du säga att läktarklimatet sett över tid är i dag?

– Jag upplever att det är bättre. Nu har jag inte stått i klacken på tusen år. Det känns som att vi har fått bukt med rasismen i alla fall. Nu när det blir fler kvinnor på läktaren behöver vi få bukt med sexism för att man skall tycka att det är skönt att gå på fotboll. Det skall inte vara grobianstämning i 90 minuter. Då är det inte kul.

Hur viktig är den här frågan totalt sett för föreningen?

– God läktarkultur är väl alltid en viktig fråga. Sedan är den inte i topp kanske. Men är vi många supportrar hjälps vi åt. Det är kanske inget som föreningen behöver jobba med – även om de jobbar med det.

ANNONS

Malmö FF i premiären. Var du på Malmömatchen förra året?

– Mmm.

Hur upplevde du de händelser som både då och i efterhand fick stor uppmärksamhet och konsekvens?

– Det som hände var givetvis superkorkat och idiotiskt. Vad Sana gjorde var nog ren reflex. Det var skittråkigt. Det är också en grej jag skulle vilja kolla lite på. Varför är Young Fellows placerade just där? Jag förstår att det är närheten till klacken, men det försvarar ingenting. Personen verkar ha fått en dom. Vi tappade poäng. Det är bara att hoppas att den personen har en självinsikt.

Hur skulle du säga att IFK:s evenemang och event är i dag?

– Jag tycker att vi är bra på att arrangera matcher om man jämför med Göteborgslagen. Det är små detaljer det går att pilla på. Är det kö? Är det toakö? Vad är helhetsupplevelsen? Vad skall du känna när du går därifrån? Det hänger jättemycket ihop med det sportsliga. Vad vi skulle behöva är mer folk på läktaren. Det är det som är utmaningen.

Hur löser man det?

– En jättebra fråga. Allt hänger ihop. Jag tror att, som du skrev, skulle vi ha ett SM-guld föder det kanske någon mer procent mer besökare. I grund och botten handlar det inte om att jag skall vrida på någon kran. Går det bra för oss kommer folk, vill jag tro.

ANNONS

Vad framför allt känner du att man kan överföra från musikbranschen till sportens värld?

– Lite det jag sade. Det är en helhetsupplevelse. Skall du helt översätta det till en konsert kommer du dit, du kanske köper en ”merch”, en tröja, du går in, du handlar, men du har också den bästa konserten. Du har två timmar av din favoritmusik. En positiv helhetsupplevelse. Det jobbar vi med också. Från det att du har köpt biljetten skall det vara pepp. Du hänger upp biljetten på kylskåpet hemma. Det är egentligen inte så olikt vad vi pysslar med. Det är underhållning också. Det är att göra det attraktivt. Hur skall vi göra det?

Även om IFK är Sveriges populäraste idrottsförening är bilden ibland att det finns en outnyttjad potential, i verksamheten, i den här staden, både på partnersidan och bland besökare. Det kan vara en skev beskrivning, men kanske en drivkraft för dig?

– Den undersökningen är väldigt intressant. Man skulle vilja ta del mer av den. Varför har de som svarat kryssat i IFK? Absolut, Malmö har en boost också. Där ser man vad ett Europaspel gör. De har Zlatan. Hammarby är jätteintressant. Vad kommer alla människorna ifrån när de inte har några sportsliga framgångar? Vad bygger de sin fan base på? Det är mycket historiskt. Det verkar vara en mer sammansvetsad tanke med Bajen. Jag skulle vilja gräva lite i det där.

ANNONS

Du har ju bidragit till att skapa hajp runt Håkan Hellström och sålt ut Ullevi ett antal gånger. En bra kunskap i en IFK-styrelse?

– Jo, men det är också innehållet. Eller hur? Sedan är ju Ullevi också ett litet fenomen i sig. När du sätter något där, kan det bli … det växer till något. Jätteintressant!

Det har fotbollen också lyckats med tidigare, att skapa den här hajpen?

– Precis. Det är klart att det handlade om det med Håkan. Det är hans förtjänst. Första gången vi flyttade upp honom från Slottsskogsvallen till Ullevi hände det något. Många som kanske inte hade tänkt gå eller ens gillar Håkan gick.

Man kanske skall flytta tillbaka IFK från Gamla Ullevi till stora Ullevi om det visar sig att Malmömatchen blir en superhit?

– Det hade varit fantastiskt såklart. Publikrekord för match är ju IFK-Öis från en tid då det var många derbyn. Det är ju skitbra om de andra lagen i staden kan gå upp i allsvenskan. Det hade vi vunnit så himla mycket på. Och de. Det är en förutsättning för att fylla våra arenor.

När ni (Live Nation) lade konserten med Håkan på Slottsskogsvallen gjordes det professionella bedömningar om kapacitet, dragningskraft och biljettintresse. Efter flytten exploderade intresset. Hela Håkan-hypen bygger på sätt och vis på Ullevikonserterna?

ANNONS

– Ja, absolut.

Och översatt till IFK?

– Ja, det är väl lite så man kan tänka. Återigen vill jag inte förminska Håkan på något sätt. Det är fortfarande innehållet. Det går inte att se på en tom scen eller tom plan. Du måste uppleva något också. Du kan inte bara fylla det med luft.

– Framgång, då kan vi fylla läktarna. Vi märkte att han sålde väldigt bra med biljetter. Han var utsåld efter en vecka på Slottsskogsvallen. Att det skulle slås rekord var aldrig någon tanke, bara jätteroligt.

Vad mer från de eventen går att överföra till IFK?

– Med Ullevi har vi jobbat mycket med att skapa en fest. Hela dagen skall fyllas och andas efteråt. Det kan man kolla jättemycket på. Hur får vi folk och besökare till Gamla utan … Det skall kännas bra!

Vad vill besökaren ha?

– Om jag skulle se till mig själv, vad jag vill ha, så skulle jag vilja träffa mina vänner, äta lite, och ha en riktigt trevlig kväll. Det handlar inte så mycket om att kränga grejor.

Man pratar om att det finns begränsningar på arenorna i Göteborg. Både Gamla Ullevi och Ullevi fungerar fortfarande som konsertarenor trots avsaknad av ordentliga kringytor. Hur skulle du säga att arenastandarden för att göra bra event är i staden?

ANNONS

– Jag gillar Gamla. Jag gillar att den är ganska tajt. För fotboll är den bra. Sedan hade vi möten med dem (Gamla Ullevi), jag ville göra Håkan där först.

Innan Slottsskogsvallen?

– Ja, precis. Men i och med att den inte är pålad stöter man på vissa problem. De får bara göra sittande konserter.

– Sedan tycker jag att man märker att Scandinavium inte funkar längre. Tyvärr. Jag är nostalgiker. Det är vi nog alla lite. Det börjar bli problem att hänga saker i taket. Jag som har årskort på hockeyn, de är lite efter. Eller, de är ganska mycket efter. Med många saker.

Det är ganska lätt att kritisera arenorna i Göteborg?

– Det är väldigt lätt. Vilket är alternativet? Att bygga en multiarena? Nej.

En av visionerna som du nämnde i en intervju med supporterklubben Änglarna var att IFK skulle kunna ha en egen arena. Hur skulle det gå till? Är det ens möjligt?

– I en framtid tror jag att det kan vara möjligt. Sedan kanske den inte behöver ligga mitt i staden; att man inte behöver ge sig in i gyttret här.

Är det inte det som ÄR Göteborg, att vi har våra arenor centralt placerade?

ANNONS

– Jo, men jag tycker att Kviberg är ett bra exempel på att man kan skapa något eget. Parken i Köpenhamn ligger inte heller supercentralt. Det hade varit fantastiskt.

Väljs du är det två kvinnor i IFK:s styrelse. Får det någon konsekvens att ni går från en till två kvinnor? Eller är frågan felställd?

– Det kan jag inte svara på. Jag tror inte att det har något med det att göra.

En förening utan kvinnlig representation får ofta kritik för att man inte har det?

– Kvinnor behövs generellt i styrelser överallt. Det behövs fler kvinnor. Det är inte unikt för sportvärlden.

Vad har du för visioner? Vad drömmer du om?

– Allsvenskt guld. Europaspel. Vi skall bli bäst i Sverige igen. Det är drömmen. Absolut.

Är det realistiskt?

– Absolut. Får vi snurr på akademin, så … Kolla på Alexander Isak, vilken grym jäkla story. Sådant där måste vi också hålla på med. Det är skitbra och skitviktigt. Och jättebra för unga killar att se att det finns en möjlighet att det går att komma därifrån upp i A-trupp. Det är A och O tror jag.

När säljer IFK ut Ullevi nästa gång?

ANNONS

– Nu säljer vi ut det.

Till sist, vem är den största IFK-spelaren genom tiderna?

– Jag har aldrig sett Torbjörn spela. Han är en fantastisk person. Jag gillade mitt Champions League-Blåvitt. Vilken trupp! Jesper Blomqvist, Erlingmark, Ölme. Vad kul de verkar ha haft!

Anna Axvi

Ålder: 40 år.

Bor: Guldheden.

Gör: Projektansvarig på Live Nation.

Familj: Sambo och två barn.

Idrottsmeriter: Har spelat tennis i Hindås TK.

Övrigt: Är mentor i Makt över musiken, med uppgift att främja kvinnor i musikbranschen.

Aktuell: Föreslagen som ny ledamot i IFK Göteborgs styrelse inför årsmötet 6 mars.

Nio snabba till Anna

Guldheden: ”Hemma.”

Gais: (tystnad). Jag vill ju köra ett rim där, det är det spontana. Nej, gamla ankor i Slottsskogen!”

Melodifestivalen: ”Folkfest.”

Håkan Hellström: ”Håkan Hellström är en fantastisk artist.”

Ullevi: ”Stort. Orkaniskt.”

Feminism: ”Bra.”

Bästa konsert: ”Åh, gud. Det kan jag nog inte ge en. Michael Jackson såg jag på Eriksberg. Det har satt spår. Sedan har man upplevt massa efter det. Jag såg The Xx förra veckan på Hovet.”

Bästa konsert du jobbat med: ”Det måste ha varit … första Ullevi kommer alltid vara speciellt. Det var ju bäst. Även om de två andra var precis lika bra om inte bättre och med mer folk.”

Bästa Blåvittmatchminne: ”När vi slog Milan hemma i Champions League.”

ANNONS