Hjältarna hedrades när 94-laget vann – igen

För 22 år sedan blev det svensk seger mot Bulgarien i VM-94. På Behrn Arena i Örebro upprepades historien. – Det var roligt, jätteroligt att träffa alla igen, säger Stefan Rehn till TV12.

ANNONS
|

16 juli 1994 var det dags för bronsmatch i VM94 i USA. Sverige ställdes mot Bulgarien inför 91 500 åskådare. Det blev dock aldrig särskilt mycket till match då Tomas Brolin, Håkan Mild, Henrik Larsson och Kennet Andersson nätat redan innan paus.

22 år senare var det dags för en repris mellan lagen – en repris som spelades i Örebro och där stora delar av det svenska 94-laget saknades. En av hjältarna som dock var med är Thomas Ravelli.

– Jag spelar inte så mycket fotboll längre. Jag står mest på straffar. Men de ser ju lika gamla ut som vi. Jag hoppas att det blir en trevlig och lugn match, sa han till TV12 inför avspark.

ANNONS

Ravelli som blev en av de stora profilerna i laget lyfter fram just sammanhållningen som en nyckel till de framgångar som de skördade i USA.

– Det fanns killar som inte spelade en minut men som ändå bidrog. Det är det som gör att laget funkar så bra. Det fanns spelare som kanske borde varit med men som fick stanna hemma. Istället togs spelare ut som passade ihop, säger han.

Bästa minnet för Ravelli? Inte direkt överraskande …

– Det blir ju straffräddningen. Den förändrade hela mitt liv, säger han.

Tempot på plan var betydligt lugnare nu än för 22 år sedan. Kanske beroende på alla sargade kroppar.

– Nu har man svalt voltaren med vatten här så vi är redo, säger Jesper Blomqvist.

– Det är inget fel på TV-apparaterna. Tempot är så mycket lägre, säger Pontus Kåmark.

I den första halvleken blev det som i VM-94 fyra mål. Dock tre för Sverige. Mål som gjordes av Håkan Mild och inlånade Andreas Andersson gånger två. Bäst i den första halvleken var Stefan Rehn.

– Det var roligt! Jätteroligt att träffa alla igen. Men jag har en uppmaning till de som bygger planerna, gör de mindre. Mittcirkeln har aldrig varit så stor, säger han.

ANNONS

Det bulgariska målet borde Thomas Ravelli haft – i alla fall enligt honom själv.

– Jag ska ha två överkryssade getingar, säger han.

Ganska många av VM94-hjältarna saknades i Örebro. En som saknades lite extra var Klas Ingesson. Den hårt arbetande mittfältaren från Ödeshög som avled efter en längre tids sjukdom 29 oktober 2014. I det bulgariska laget saknades Trifon Ivanon lite extra. Mittbacken avled 13 februari i år efter en hjärtattack. De två hyllades inför avspark. Andreas Limpar höll en stor bild på Klas Ingesson när spelarna gick in på planen och de två spelarna fick en tyst minut följt av en mängd applåder.

Matchen slutade 4–1 efter att inlånade Per Gawelin satt dit matchens sista mål efter framspelning av Håkan Mild.

Den svenska startelvan nu: Thomas Ravelli – Roland Nilsson, Mikael Nilsson, Magnus Erlingmark, Pontus Kåmark – Anders Limpar, Håkan Mild, Stefan Rehn, Jesper Blomqvist – Andreas Andersson, Per Gawelin.

Den svenska startelvan då: Thomas Ravelli – Roland Nilsson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Pontus Kåmark – Tomas Brolin, Håkan Mild, Stefan Schwarz, Klas Ingesson – Henrik Larsson, Kennet Andersson.

ANNONS