Hilmersson: Tråka ut dem, igen

ANNONS
|

De senaste dagarna har jag ägnat åt att följa landslagets träningar och återuppta bekantskapen med trofasta stjärnor som den alltid lika talföra Caroline Seger, den resonerande Lotta Schelin och den jordnära Lisa Dahlkvist. Och så den ständigt grubblande Pia Sundhage, förstås.

Den svenska förbundskaptenen är smått unik i sin förmåga att tänka om, tänka nytt – och dessutom vara helt öppen med det. Den här gången är det framför allt filosofin kring anfallsspelet som förändrats och Sundhage sa själv att ”Det har varit ett jävla tjöt om långa anfall” och att ”vi skiter i det nu”. Det ser jag som en av hennes allra största styrkor: Förmågan att undvika att stånga pannan blodig, utan istället ta ett kliv åt sidan, eller kanske rent av bakåt – och ge sig på en ny vägg istället. Det var ju just den förmågan att tänka om som gav OS-silvret i Rio.

ANNONS

OS-silvret, ja. Det är uppenbart hur stor del av det här lagets identitet som fortfarande byggs kring den framgången. Och det är inte så märkligt. Men nu står ett helt nytt mästerskap inför dörren och vägen från att vara folkkär och hyllad till bespottad och utbuad är otäckt kort. Med andra ord: De måste prestera igen.

Att Sundhage accepterat idén om att Sverige inte är ett lag som via långa bollinnehav lirkar upp sina motståndare är bra. Det har alltid varit försvarsspelet som varit grunden till svenska mästerskapsframgångar, och det är verkligen inget att skämmas över.

Det är just därför som jag inte tycker att Sverige ska bjuda upp till någon yster dans mot USA i dag. Det här lagets allra viktigaste egenskap är defensiven och då gäller det att vårda den. Då gäller det att, även i en träningsmatch, göra allt för att självförtroendet och tryggheten i försvarsspelet inte eroderas.

USA kommer med ett riktigt starkt lag och blir en perfekt värdemätare för Sverige. Och även om jag också skulle vilja se betydligt fyndigare anfallsspel än mot Kanada i april (0–1) så tror jag att det absolut viktigaste idag, liksom i EM, blir att

Sverige än en gång visar att man har ett av världens starkaste försvar. Så om USA bjuder upp till dans: Våga säga nej. Tråka ut dem, igen.

ANNONS

Till sist:

I går var 8000 biljetter sålda till dagens match på Gamla Ullevi. Förbundet räknar med minst 11 000 åskådare. Det är en fantastiskt fin siffra för en träningsmatch. Och skulle Sverige gå långt i EM om en dryg månad – då kommer intresset, än en gång, explodera i vår fotbollstokiga nation.

Då kan Pia Sundhages sista resa bli den vackraste av dem alla.

ANNONS