Erik Hamrén.
Erik Hamrén. Bild: STEPHANE MAHE

Hamrén om mötet med Sverige

Inför mötet med Sverige på januariturnén i Qatar berättar Erik Hamrén om första tiden som isländsk förbundskapten.
– Självklart har det funnits kritik, säger han.

ANNONS
|

Erik Hamrén var svensk förbundskapten mellan åren 2009 och 2016 och tog landslaget till EM-slutspel både 2012 och 2016. Efter ett kortare mellanspel i Öis och en tid som sportchef i sydafrikanska Sundowns verkar Mölnlyckebon sedan i höstas som isländsk förbundskapten.

– De fem första matcherna var två mot världsettan Belgien, två mot världsåttan Schweiz och en mot världsmästaren Frankrike. Förhoppningarna är alltid stora, men realistiskt var det svårt att få bra resultat med det motståndet, säger Erik Hamrén nu.

Utfallet blev fyra raka förluster och jumboplats i Nations League-gruppspelet.

– Alla lag har lite skador efter ett VM-år. Vi hade onormalt många skador. Sex av de ordinarie VM-spelarna missade första samlingen, säger Erik Hamrén och hittar positiva konsekvenser av det.

ANNONS

– Vi fick ändå chansen att testa ett större antal spelare än jag trott. Däremot har jag inte haft möjlighet att spela ihop lag, inte en av matcherna har vi kunnat spela med det lag jag tänkt. Totalt sätt var det prestationsmässigt okej, vi tog steg från första till sista samlingen, självklart är jag inte nöjd resultatmässigt.

Bra värdemätare

Hur var reaktionerna på Island, där befolkningen ändå blivit bortskämd efter två raka mästerskap?

– Innan jag började hade Island nio matcher utan seger, så förlusterna började inte med mig. Medialt och supportermässigt har det funnits förståelse för hur det har sett ut, även om det efter 0-6 mot Schweiz självklart också fanns kritik. Det skulle vi ha, säger Erik Hamrén.

Hur sammanfattar du första tiden?

– Hade det sett ut som i första matchen hade jag varit väldigt besviken. Det känns som att vi är på rätt väg nu. Det finns saker man inte kan påverka, det är samma för alla förbundskaptener. Har vi alla tillgängliga känns det bra inför EM-kvalet som startar i mars. Då har en möjlighet att gå till ett tredje mästerskap i rad. Det är det många större lag som inte har klarat av, säger han.

I januari åker Island precis som Sverige till Qatar för matcher mot Sverige (11 januari) och Kuwait.

ANNONS

– Det blir bra värdemätare för oss, Sverige är bra på januariturnéer, det blir en bra genomkörare. Jag såg inte alla matcher på plats under VM, men Sverige gjorde ett fantastiskt bra resultat i Ryssland.

Speciellt att möta Sverige?

– Det kommer det säkert bli, när vi står där och ska mötas. När man var klubbtränare med Ålborg och Rosenborg och hade kvalmatcher mot exempelvis Djurgården var det givetvis lite extra.

Skillnader och likheter mellan Sverige och Island?

– Likheterna är det sportsliga, att få till prestationerna så bra som möjligt. Förutsättningarna där är de samma. Sedan är Sverige ett större land med större resurser, även om jag inte har saknat några resurser med A-landslaget på Island än. Sverige har en större organisation och är ett större förbund med större mediebevakning. Intresset på Island är enormt stort, många planer och många som håller på.

Utmanar Frankrike i EM-kval

I EM-kvalet hamnade Island i samma grupp som Frankrike, Turkiet, Albanien, Moldavien och Andorra.

– Det kunde ha varit både bättre och sämre. Frankrike är givetvis stora favoriter. Turkiet har ett bra och spännande lag. De visar att de kan slå vem som helst också, men är lite upp och ned. Det är de och vi som i första hand ska ta fajten med Frankrike.

ANNONS

– Albanien och Moldavien är svåra på bortaplan. Inte ens Andorra är enkla borta. Schweiz vann exempelvis bara med 2-1 där.

Truppen till januaritruppen är inte uttagen, stommen i EM-kvalet blir den samma som under VM.

– Åldersmässigt är det några som har passerat 30 men fortfarande har hög nivå. Det är några nya som har fått chansen, exempelvis gjorde Arnor Sigurdsson från Norrköping och Moskva debut mot Belgien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS