Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Här tar AFC ner Blåvittfansens banderoller

Under AFC Eskilstunas match mot IFK Göteborg hade bortalagets supportrar flera banderoller med budskap riktade mot AFC. Men under matchen togs några av dem ner. – Det här är något som vi reagerar starkt på med tanke på alla de hot och allt hat som har riktats mot oss och speciellt vår ordförande Alex Ryssholm, säger Gino Torolo, säkerhetsansvarig i AFC Eskilstuna

Matchen föregicks av en stor bojkott från de blåvita fansen. De flesta valde att stanna hemma, och de få som var på plats valde att uttrycka sitt missnöje mot klubben genom banderoller.

Men under matchen togs flera av banderollerna ner. En som var på plats på den blåvita sektionen var Sofia Bohlin, som är ordförande i den nationella supporterorganisationen SFSU.

LÄS OCKSÅ: Här protesterar fansen: "Vår kärlek är inte till salu"

– Det är väldigt oroväckande när en fotbollsklubb väljer att gå in och censurerar en supportermanifestation gällande föreningsdemokrati, där just medlemmars röst och engagemang är det klappande hjärtat som driver de svenska idrottsklubbarna. Att de censurerar bort kritiken när den är för nära och för obekväm är ett steg mot en inskränkande yttrandefrihet och något som jag ser som ett mycket allvarligt agerande, säger hon.

Men AFC Eskilstuna själva har ett annat sätt att se på saken, och det beror på att ordföranden Alex Ryssholm har fått motta dödshot under året.

LÄS OCKSÅ: Svenske idrottsledaren om mordhoten

– Det här är något som vi reagerar starkt på med tanke på alla de hot och allt hat som har riktats mot oss och speciellt vår ordförande Alex Ryssholm, säger Gino Torolo, säkerhetsansvarig i AFC Eskilstuna och fortsätter med att beskriva händelseförloppet:

– De flesta IFK Göteborg-supportrar skötte sig utmärkt, men det var ett par killar som satte upp banderoller där det bland annat stod ”från Ryssland med fiffel och båg” och avslutas med att han bör ta nästa tåg hem. Då tog vi tillsammans med matchdelegaten, polisen och IFK Göteborgs ställföreträdande säkerhetsansvarige beslut om att ta ner dem.

Många ser nog banderollerna som riktade mot AFC:s syn på föreningsdemokrati och inte mot ordföranden personligen. Vad svarar du dem?

– Det är inget som vi reagerar på. Alla i Sverige får ha sin åsikt. Det fanns flera flaggor och banderoller om exempelvis 51-procentsregeln som vi inte tog ner. Men det får inte gå över till att det blir personliga påhopp och till och med rasistiskt.

Läs mer om IFK Göteborg
Mest läst